Anasayfa Haber NASA’dan Cankurtaran Botu Projesi

NASA’dan Cankurtaran Botu Projesi

uluslararasi-uzay-istasyonu-kapsul

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotların olası bir durumda kurtarmak için cankurtaran botu projesine girişiyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu 1998 yılından bu yana görev yapıyor. Birçok astronota, kozmonota ev sahipliği yapan bu devasa araştırma merkezi, Dünya etrafındaki bir turunu 90 dakika içerisinde tamamlıyor. Bu süre oldukça kısa. Ancak olası bir tehlikede orada yaşayanları bu kadar kısa sürede kurtaramayabiliriz.

Sandra Bullock ve George Clooney’in başrollerinde oynadığı Gravity filmi de buna benzer bir gerçekliği gözler önüne serdi. Aslında Gravity, Kessler Sendromu olarak bilinen bir teoriden besleniyordu.

1978 yılında NASA’da görevli bilim insanlarından Donald. J Kessler, yörüngedeki devasa iki objenin çarpışmasıyla yıkıcı bir zincirleme reaksiyonun başlayabileceği fikrini öne sürmüştü. Gezegenin yerçekimi yüzünden, enkaz yörüngede dönmeye devam edecek. Bu yüzden belki de birkaç yüz yıl boyunca uzaya roket fırlatamayacağız.

NASA, olası bir kaza durumunda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan insanları hızlıca tahliye edebilecek bir çözüm bulmaya çalışıyor. Bunun için cankurtaran botu projesi başlatıldı. Bütçe kısıtlaması yüzünden NASA bu olaya el atamıyor. Ama anlaşma imzaladığı Beoing, Sierra Nevada Corp. ve SpaceX gibi firmaların çalışmalara başlamasını istedi.

Projeye göre UUİ’ye yerleştirilecek bir kaçış botu bulunacak. Hali hazırda istasyon üzerinde, kilitli halde 2 adet Soyuz kapsülü bulunuyor. Ancak bunların istasyondan ayrılması, gerekli verileri alıp, yörüngeden gezegene iniş yapması oldukça zaman alıyor. Yeni proje ile hızlı bir şekilde istasyondan doğruca, yeryüzüne inecek bir cankurtaran botu yapılması amaçlanıyor.

Uluslarası Uzay İstasyonu’nun görev süresi 2024‘e kadar devam edecek. Henüz bu projenin ne zaman hayata geçirileceği bilinmiyor. Ancak özel havacılık firmalarının teknolojik seviyesi sayesinde, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu proje gerçeğe dönüşebilir.