Anasayfa Makale Yazar Köşeleri 1999 Depreminden Bugüne Değişmeyen GSM Operatörleri

1999 Depreminden Bugüne Değişmeyen GSM Operatörleri

1999 Depreminde ya da diğer felaketlerde kilitlenen hatlar, 24 Mayıs 2014 Ege depreminde de şaşırtmadı. İşte Türkiye’de hiç değişmeyen cep telefonu, yani GSM operatörü ve kriz anında yaşananlar…

Ege açıklarında gerçekleşen ve İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirleri etkileyen 6.4 şiddetindeki depremde yine ilk giden cep telefonu operatörleri oldu. Turkcell, Vodafone, Avea farketmeksizin deprem sonrası yakınlarını aramak isteyenler kilitlenmiş hatlar ile karşılaştılar. Depremin hemen ardından başlayan sorunlar, üzerinden bir saatten fazla zaman geçmesine karşın düzelmedi.

Sosyal medya, sevdiklerine lazım olduğunda ulaşamayan insanların operatörlere kızgınlık mesajlarıyla doldu taştı. Facebook, Twitter gibi yaygın ağların yanında Technopat Sosyal’de de kullanıcılarımız pek çok şikayet mesajı yazdı. Acil durumlarda en önemli hizmetlerden biri olan iletişim imkanı ortadan kalktı. Bu esnada internet servis sağlayıcılar üzerinden, WiFi ve ethernet ile normal bağlanan kullanıcılar durum güncellemeleri, özel mesajlar ve Chat uygulamaları ile çevreleriyle irtibata geçti.

Depremin ya da afetlerin sorumlusu elbette GSM operatörleri değil. Ancak biz de kullanıcılar olarak büyük 1999 depreminden sonra geçen 15 yılda bir şeylerin değiştiğini görmek isterdik. Öte yandan depremin GSM dışındaki kısmına ne kadar hazırlıklı olduğumuz da meçhul.

turkiye-deprem-catlak-bayrak

Görsel kaynağı: Shutterstock