Anasayfa Haber Uzay Gemisine Ateş Edilince Ne Olur?

Uzay Gemisine Ateş Edilince Ne Olur?

Uluslararası Uzay İstasyonu

Yörüngedeki uzay gemilerine uzay çöplüğü çarptığında ne olduğunu merak ettiniz mi?

Yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde sürekli olarak bir mürettebat bulunduruluyor. Bilimsel araştırmaların yaşandığı bu muazzam istasyonun korunması da oldukça önem taşıyor. Avrupa Uzay Ajansı, olası olumsuz durumlar için uzay gemilerinin zırhlarının testlerini yeryüzünde gerçekleştiriyor.

UUİ projesinin en büyük destekçilerinden Avrupa Uzay Ajansı yeni bir kargo gemisi üzerinde çalışıyordu. Automated Transfer Vehicle (ATV) adı verilen kargo gemisi, astronotları yörüngeye çıkartmak için tasarlanıyor. Ancak birçok testin yeryüzünde yapılması gerekli.

Yörüngede yüz binlerce atık var. Bunlara uzay çöpü deniliyor. Zamanla bu çöplerin yörünge üzerindeki dönüş hızı inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Bu da büyük tehlike arz etmekte. ATV’nin olası bir durumda uzay çöplüğü tarafından vurulunca ne olacağına dair bir test yapıldı.

atv-ates-mermi

Geminin çift katmanlı KevlarNextel zırhına 25.200 Km/h hızla alüminyum kurşun ateşlendi. Bu hız olası uzay çöpünün vuracağı darbe ile aynı etkiyi yaratacak.  Ortaya çıkan sonuç korkutucu olsa da, elde edilen veriler olumlu.

Astronotların uzay çöpünden gelebilecek zararlara karşı korunması en üst seviyede sağlanıyor. Yeni zırhın üzerine kocaman bir delik açılmasına rağmen, bunun yaşanabilecek en iyi senaryo olduğu belirtiliyor.