Anasayfa Makale Bilgisayarınızın Ömrünü Uzatacak İpuçları

Bilgisayarınızın Ömrünü Uzatacak İpuçları

zaman-kum-saati

Üzerinde yazmasa da her bir bilgisayarın son kullanma tarihi vardı. Şimdi vereceğimiz ipuçları sayesinde, bilgisayarınız ömrünü uzatabilir ve son kullanma tarihini erteleyebilirsiniz.

Orta sınıf bilgisayar takipçisiyseniz, elinizdeki para ile sizi 4 en fazla 5 yıl idare edebilecek bir makine toparlayabilirsiniz. Fiyatlar eskisi kadar uçuk değil ama gene de her yıl bilgisayar değiştirmenize olanak sağlamıyor. Bu yüzden elinizdeki makineyi olabildiğince iyi kullanmanız gerekiyor.

İşlemci teknolojisi ve ekran kartı modelleri her geçen yıl yenileniyor. Yeni çıkan yazılımları, uygulamaları ya da oyunları 4-5 senelik bilgisayarlarda tam verimli çalışmıyor. Ama sonuçta elimizde bir bilgisayar var ve dikkatli kullanmamız gerekiyor.

Size vereceğimiz bu basit ipuçları sayesinde az da olsa bilgisayarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.

Bilgisayarınızı temizlemeyi unutmayın!

bilgisayar-toz

Bilgisayarın bulunduğu ortam ne olursa olsun içerisindeki statik elektrik yükünden ve sürekli çalışan fanı yüzünden, kasanın içerisi pislikle dolabilir. Toz, kum ve saç birikintileri bilgisayarınızın ısınmasına yol açar. Bu yüzden 6 ile 12 ay arasında bilgisayarınızın içini açıp detaylı bir temizlik işleminden geçirin.

Bu temizleme işlemleri için özel solüsyonlar da var. Böylece elektrik aksamına zarar vermeden tertemiz bir iş çıkartabilirsiniz. Fan bölümünü ve anakart üzerinde birikmiş toz katmanını temizlemeyi unutmayın.

Bilgisayarı hava alan bir yere koyun

Laptop ya da masaüstü fark etmez, bilgisayarınızı mutlaka havadar bir alana koyun. Hava sirkülasyonu makineniz için oldukça önemli. Hava almayan, sıkışık yerlerde soğutma sisteminiz aşırı çalışabilir. Ayrıca kalorifer borusu gibi sıcaklık yayan yerlere yakın koymamaya özen gösterin. Makinenizi, bilgisayar masaları için özel tasarlanan “kasa rafına” kesinlikle yerleştirmeyin. Hem toz çeker hem de hava almaz.

Hata Denetimi aracını unutmayınhata-denetimi

Windows’un eski sürümlerinden beri var olan Hata Denetimi aracını kullanmayı unutmayın. Bilgisayarınıza girdikten sonra hard diskiniz üzerine gelerek sağ tıklayın. Özellikler seçeneğine girdiğinizde, karşınıza açılan pencerenin üzerinde Araçlar kısmını göreceksiniz. Buradaki Hata Denetimi özelliği ile farkında olmadığınız sorunları giderebilirsiniz. Bu hard disk ömrünüzü uzatır ve gereksiz yer kaplayan dosyaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Elektrik hem dostunuz hem düşmanınız

Elektrik kesintileri ya da fazla yüklenmeler kısa devrelere yol açabilir. Bu yüzden eğer mali gücünüz yetiyorsa Uninterruptible Power Supply yani Harici Güç Kaynağı/Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) almanızı öneririz. Bilgisayarınızı harici güç kaynağı üzerinden prize bağlarsanız, yaşanan voltaj düşüklüğü ya da yoğunluğu durumunda kasanın içerisindeki elektrik aksamının yanmasını da önlemiş olursunuz.

Güvenlik programları

Piyasada birçok ünlü güvenlik programı var. Evet, birçoğunu yıllık ücret vererek kullanıyorsunuz. Ama unutmayın bu uygulamalar sürekli güncelleniyor ve saldırılara karşı bilgisayarınızı koruyor. Biraz para ayırarak kendinize güvenlik programı satın alın. Olmadı, ücretsiz olanlarından birini bilgisayarınıza yükleyin.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Pavel Ignatov