Anasayfa Makale Retropat Dünya’nın İlk Arcade Oyun Makinesini Görmek İster misiniz?

Dünya’nın İlk Arcade Oyun Makinesini Görmek İster misiniz?

arcade-oyun-makine

Arcade oyun makinelerinin atası yeni müşterilerini bekliyor.

Konsol pazarı büyümeden önce 90’lı yılların sonuna kadar ülkemizde birçok atari salonu vardı. Salonu dolduran Arcade oyun makinelerinde geçirdiğimiz saatler bize dakikalar gibi gelir, haftalık harçlığımızı kısa sürede bitirirdik. Şimdilerde ise bu salonlardan artık eskisi gibi yok. Olsa bile, daha modernize oldukları için nostalji ruhunu pek yansıttıkları söylenemez.

Arcade oyun makinelerinin yaygınlaşması oldukça geriye dayanıyor. 1971 yılında Computer Space isimli firma dünyanın ilk Arcade oyun makinesini üretti. Pong’un piyasaya sürülmesinden bir yıl önce oyuncularla buluşan bu Arcade makinesini bulmak, antik uygarlıklardan kalmış bir hazineyi bulmakla eş değer.

Ancak görünen o ki, Japonya’daki bir müzede bu makineden 1 değil, 4 tane var. Özel fiberglass koruması içerisinde duran makinenin halen çalıştığı söyleniyor. Oyunun kontrolleri oldukça basit. Uzayın engin boşluğunda süzülen bir uzay gemisini hareket ettirerek, engelleri yok etmeye çalışıyorsunuz. Yapılabilecek en yüksek skor ise 15. Bu skora ulaştığınızda oyun yeniden başlıyor.

Bu makineyi özel kılan bir başka özellik ise içerisinde RAM, işlemci ya da ROM bulunmaması. Arcade anakartlarının geliştirilmesinden önce piyasaya çıktığı için basit bir elektrik devresi sayesinde bu oyun oynanabiliyordu. 70’li yıllarda ROM yongaları o kadar pahalıydı ki, basit bir oyun için kullanılmıyordu. Yani bu oyunu bilgisayar üzerinde bir emülatör vasıtasıyla çalıştıramazsınız.