Anasayfa Makale Hayat Jet Uçağı Satın Almak İçin Kaçırılmayacak Fırsat!

Jet Uçağı Satın Almak İçin Kaçırılmayacak Fırsat!

harrier-jet-ucagi

Eğer vakit ve para ayırabilirseniz bu ay içerisinde kendinize ait bir Hawker Siddeley Harrier GR3 jet uçağı satın alabilirsiniz.

Bu ay içerisinde düzenlenecek açık artırma ile ’76 model Hawker Siddeley Harrier GR3 jet uçağı satışa çıkarılacak. Bunca zamandır kendinize ait bir jet uçağı istiyor ve nereden alacağınızı bilemediyseniz, artık gideceğiniz adres belli.

Harrier uçaklar, ’60lı yıllar boyunca Deniz Piyadeleri için görev yaptı. Bir helikopter gibi dikey olarak kalkış yapma özellikleri vardı. Aslında tam olarak dikey kalkış yaptıklarını söylemek zor. Ancak uçağın altındaki dört büyük egzozdan çıkan sıcak hava ile kısa mesafe alıp kalkış yapabiliyordu. Yani uzun bir kalkış pistine ihtiyaç duymuyorlardı.

Seri numarası XZ132 olan uçak, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için Hawker Siddeley firması tarafından 1976 yılında üretilmiş. Soğuk Savaş döneminde Almanya’da görev alan bu uçak Belize ve Falkland Adaları üzerinde uçuş yapmış. 15 yılın sonunda RAF College Cranwell’e yeni askerlerin eğitim görmesi için gönderilmiş.

Silverstone Auctions tarafından açık artırmaya çıkarılan uçağın durumunun iyi olduğu belirtiliyor. En son 1990 yılının Ağustos ayında kalkış yapan Harrier XZ132’nin tüm aerodinamik yapısı, uçuş kontrolleri ve doküman bilgilerinin tam olduğu söyleniyor. Öte yandan bu uçakları kullanmanın oldukça zor olduğu anlatılmakta. Yani kalkıp da bu uçağı satın alırsanız, öncesinde sağlık sigortanızı kontrol etmekte fayda var.

Harrier XZ132’nin bazı parçalarının söküldüğünü belirtmek gerek. Tüm atış ve silah sistemleri kaldırılmış. Haliyle bunu satın alan kişinin hem kendisine hem de çevreye zarar vermesini istemeyiz. Ayrıca soğutma tankı, yakıt boruları ve bazı elektronik aksamlar yok. Bu uçağı isteseniz de yerinden kaldıramayacaksınız gibi gözüküyor. Çünkü motoru da sökülmüş.

26 Temmuz tarihinde İngiltere’de yapılacak açık artırma ile bu uçak yeni sahibine satılacak. Müze takipçileri, koleksiyonerlerin katılacağı açık artırmanın kaç Sterlin’den başlayacağı da henüz belli değil.