Anasayfa Haber Çin Devleti, Yeni iPhone’dan Çekiniyor!

Çin Devleti, Yeni iPhone’dan Çekiniyor!

cin-apple-iphone-telefon

Çin Devleti ve birçok basın organı, yeni iPhone telefonun ulusal güvenlik için tehdit unsuru barındırdığını düşünüyor.

Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan ve teknoloji firmalarının ağızlarını sulandıran Çin, iPhone için geniş çaplı önlemler alabilir. Devlet sözcüleri ve basın organları aracılığıyla iPhone’un ulusal güvenliği tehdit ettiği söylendi.

Açıklamayı devlet tarafından yönetilen CCTV kanalı yaptı. Yeni iPhone’un yer bildirimlerini kaydettiği için kullanıcıların nerede ve ne zaman bulunduğu takip edilebiliyor. Çin devleti bunun ulusal güvenliği ilgilendirdiğini düşünüyor.

Bunun oldukça hassas bir bilgi olduğunu ve devletin gizli çalışmalarını açığa çıkaracağı belirtiliyor. Apple’ın daha önceki açıklamalarında Frequent Locations olarak adlandırılan bu özelliğin, kişisel yaşama saygı duyduğu belirtilmişti. Kullanıcının sıklıkla gittiği bölgeler iPhone içerisine kaydediliyor. Ancak bu bilgiler kullanıcı izni olmadan Apple firmasına dahi paylaşılmıyor.

Apple henüz Çin’in bu tutumuna karşı bir açıklama yapmadı. Bundan birkaç ay öncesinde Çin, Google ve servislerine karşı da bazı önlemler alınacağı belirtilmişti. Snowden Efekti olarak bilinen güven sarsılması yüzünden Çin, Cisco ve IBM gibi firmalarla olan bağlantılarını da belirli bir seviyeye indirmişti.