Anasayfa Haber Dünyadaki En Karanlık Madde!

Dünyadaki En Karanlık Madde!

Tepsinin içindeki karanlık boşluk, Vantablack adlı malzemenin ta kendisi!
Tepsinin içindeki karanlık boşluk, Vantablack adlı malzemenin ta kendisi!
Tepsinin içindeki karanlık boşluk, Vantablack adlı malzemenin ta kendisi!

Bakınca görülemeyen karanlık madde, başta askeri ve uzay çalışmalarında kullanılacak.

Bir malzeme düşünün ki, ona baktığınızda sadece simsiyah bir boşluk görüyorsunuz. Orada olduğunu biliyorsunuz, elinizde evirip çeviriyorsunuz. Ama yine de tek görebildiğiniz şey, adeta gerçekliğe bir delik açılmış gibi görünen, simsiyah, boyutsuz bir karanlıktan ibaret oluyor! İşte bu malzemenin adı Vantablack, icat eden ve üretimine başlayan ise İngiltere kökenli Surrey NanoSystems adlı firma. Surrey NanoSystems özellikle atomik boyutlarda yapılar oluşturma üzerine çalışan bir kuruluş.

Surrey NanoSystems’den bir süre önce NASA’nın da buna benzer bir malzeme üretmeyi başardığı duyurulmuştu. Ancak NASA’nın çalışmalarının arkası gelmedi, buna karşın Vantablack halen seri üretimine başlanmış ve hatta ilk partisi alıcılara teslim edilmiş bir malzeme. Peki ama bu malzeme nasıl çalışıyor ve daha da önemlisi ne işe yarıyor?

Vantablack dikine yerleştirilmiş karbon nanotüplerin mikroskobik bir tabaka haline alüminyum katman üzerine yığılmasıyla oluşturuluyor, en azından basit açıklaması bu. Son yıllarda adını her yerde duyduğumuz karbon nanotüplerin mucizevi özellikleri saymakla bitmiyor. Bu şekilde düzenlendiklerinde ise, ışığı yakalayıp hapsetme özellikleri var. Kızılötesinden morötesine uzanan geniş bir yelpazedeki ışıma karbon nanotüpler arasına bir kez girdi mi, çok azı tekrar dışarı sızıyor. Öyle ki, Vantablack adlı malzeme ışığı sadece % 0.035 oranında geri yansıtıyor. Bu da onu karadelikler dışında evrende bilinen en karanlık, en görünmez madde kılıyor.

Peki ama Vantablack gerçek hayatta ne işe yarayacak? Gayet dayanıklı bir madde olduğu için onu herhangi bir cihazı kaplamak için kullanmak mümkün. Mesela bir teleskobun içini kaplayarak istenmeyen yansımaları ve görüntü kirliliğini önleyebilirsiniz. Aynı şekilde çevresel radyasyondan kaynaklanan parazitlerin çoğunu kesmek için kullanılabiliyor. Ama daha ürkütücü olan kullanım alanı şüphesiz askeri olanlar. Vantablack kaplı bir tank, uçak ya da gemiyi radarda görmek pek kolay değil. Gece ise ne çıplak gözle, ne de termal ya da kızılötesi kamerayla bile görmek mümkün olmayabilir. Askerlerin giysi ve silah kamuflajları da Vantablack ile çok daha mükemmel bir hale gelebilir. Yani burada özellikle düşük ışık koşullarında ciddi bir görünmezlik potansiyeli söz konusu. Zaten buradaki resimlere bakınca ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.