Anasayfa Teknoloji Elektrikle Beslenen Batarya Bakterileri

Elektrikle Beslenen Batarya Bakterileri

bakteri-elektrik

Batarya elektrotları içinde yaşayan bakteriler, bilim dünyasını şaşırttı.

İyi ya da kötü, bakterilerin hepsi hayatımızın bir parçası. Ancak bakteriler de yavaş yavaş gelişen dünyaya ayak uydurmaya başladı. Bu durum onbinlerce yıldır devam ediyor. Yapılan son araştırmaya göre batarya elektrotlarında üreyen ve elektrik enerjisi ile beslenen bakteriler keşfedildi.

Güney California Üniversitesi’ndeki Kenneth Nealson ve ekibi, bu konu üzerinde araştırma yapıyordu. Deneyler geçtiğimiz Haziran ayında sonuç vardı. Goldschmidt GeoScience konferansında ilk bulguları paylaşan grup, araştırmanın detaylı makalesini de yayınlamayı unutmadı.

Nealson ve ekibinin araştırması şaşırtıcı olsa da, birçok noktada mantıklı çıkarımlara da sahip. Uzaylı yaşam biçimlerini andıracak yapıda yaşayan bakterilerin 8 farklı türü var. Nealson’un öğrencilerinden Annette Rowe’un yaptığı tetkiklere göre her bir tür, diğerlerinden keskin özelliklerle ayrılıyor.

Araştırma bize yeni bir mikrobik dünyanın kapılarını açıyor. Henüz bu dünyaya yabancıyız. Ancak gelişen teknoloji, ilerleyen yüzyıl içerisinde tüm çevremizi sarabilir. Bilgisayarlardan bulaşan hastalıklar ortaya çıkabilir. Her ne kadar bilimkurgu senaryosu gibi gözükse de, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bakteriler onbinlerce yıldır evrim geçirerek hayatta kalmayı başarıyor.