Anasayfa Makale Bunlar Neyin Kısaltması?

Bunlar Neyin Kısaltması?

letters

Gündelik bilgisayar kullanımlarında sıkça gördüğünüz üç-dört harfli kısaltmaların tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz?

VPN, BIOS, CPU gibi kısaltmalar her bilgisayar kullanıcısının en az bir kere duyduğu kısaltmalarıdır. Peki bu kısaltmaların tam açılımlarını ve tam olarak ne anlama geldiğini merak ettiniz mi?

BIOS: Basic Input/Output System. Temel Giriş-Çıkış Sistemi. Anakart üzerinde bulunan ve sistemin açılışı sırasında işlemci ile diğer parçalar ve yazılımlar arası iletişimi sağlayan bir yazılımdır.

BSoD: Blue Screen of Death. Bizdeki haliyle mavi ekran. Sistemin belirli bir hata nedeniyle çalışmasının aniden durmasına denir. UNIX sistemlerde “kernel panic” olarak bilinir.

CPU: Central Processing Unit. Merkez İşlem Birimi. Genel adıyla İşlemci. Sistemlerde verileri işleyen en önemli parçadır.

HDD: Hard Disk Drive. Sabit Disk Sürücüsü. Kısaca Sabit Disk. Temel depolama aygıtlarından biridir.

HTML: Hyper-Text Markup Language. Websitelerinin içeriğini ve temelini oluşturan birincil programlama dili.

ISP: Internet Service Provide. Internet aboneliğinizi aldığınız şirket. Örnek: TTNet, Turkcell Superonline vs.

LAN: Local Area Network. Yerel Alan Ağı. Aynı modem ile bağlanan cihazların oluşturduğu ağdır.

Mbps: Megabits per second. Saniye başı aktarılan Megabit sayısı. Internet hız ölçütü.

MBR: Master Boot Record. Sisteminizin boot ederken sabit diskinizde ilk baktığı yer.

RAID: Redundant Array of Independent Disks. Hızı ve performansı arttırmak için birden fazla HDD’nin bir aradan çalışmasına denir.

SSD: Solid State Drive. Katı Hal Diski. HDD’lerden daha pahalı ancak çok daha yüksek performans veren depolama aygıtı.

USB: Universal Serial Bus. Uluslararası kablo ve bağlantı aparatlarında kullanılan standartlardan biri. En son sürümü USB 3.0’dır.

VoIP: Voice Over Internet Protocol. Internet bağlantısı sayesinde sesli iletişim kurmayı sağlayan servislerdir. Örnek: Skype.

VPN: Virtual Private Network. Çeşitli şifrelemeler ile kullanıcıların sanal ortamda güvenli olarak dolaşmasına olanak sağlayan servis.