Anasayfa Haber Chrome OS Yenileniyor

Chrome OS Yenileniyor

chrome-os-athena

Google’ın Chrome OS işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Athena’nın ilk ekran görüntüsü ortaya çıktı.

Google’ın hafif ve ucuz taşınabilir bilgisayarlar için geliştirdiği Chrome OS ile donanmış dizüstüler son zamanlarda dünya pazarında gittikçe artan miktarda ilgi görüyor. Chrome web tarayıcısı ile pek çok ortak noktası olan Chrome OS, özellikle tablara dayanan yapısıyla nispeten küçük ekranlı cihazlarda çalışmayı kolaylaştırıyor. Ne var ki bu durum yakında değişecekmiş gibi görünüyor.

Chrome OS’nin bir sonraki sürümü olan Athena’nın basına servis edilen ilk ekran görüntüsü, firmanın ciddi bir tasarım değişikliğine gittiği gösteriyor. Tasarım ekibinin yeni yaklaşımı işlevsellikten ziyade görselliğe önem veriyormuş gibi görünüyor. Yukarıdaki resimden de anlaşılabileceği üzere, Google mühendisleri bugüne dek üzerinde çalıştıkları tablara dayalı web tarayıcı tasarımından vaz geçmiş görünüyorlar. Bunun yerini pencere sistemine dayalı bir arabirim almış.

Bu arabirim tabii ki final sürüme kadar daha da değişecektir, üstelik burada tek bir ekran görüntüsü mevcut. Yani tasarımın tümünü görmek pek mümkün değil. Ancak resmi gören herkesin kafasında beliren ilk soru, pencere sistemine dayalı bir arabirimin gerçekten de verimli olup olmayacağı yönünde. Burada en iyi örneklerden biri, Microsoft’un Windows 8 arabiriminde yapmaya hazırlandığı değişiklikler. Bir sonraki Windows 8 sürümünde küçük ekranlı cihazlarda Windows Masaüstü kullanılmayacak, büyük ekranlı cihazlarda ise Modern arabirim kullanıcıya dayatılmayacak. Google ise Chrome OS ile bunun tam tersi bir yola girmiş gibi görünüyor.