Anasayfa Haber Apple, Android’i Geride Bıraktı

Apple, Android’i Geride Bıraktı

ios-vs-android

Yapılan pazar payı araştırmaları, Apple’ın bir konuda Android’i kat kat geçtiğini ortaya koyuyor.

Apple’ın IOS mobil işletim sistemi karşısındaki en büyük rakip Google’ın Android işletim sistemi, en azından cihaz satış ve kullanıcı rakamlarına bakıldığında böyle görünüyor. Bunda çok şaşıracak bir durum da yok aslında, IOS sadece tek bir firmanın mobil ürünlerinde kullanılıyor, o da Apple. IOS kullanıcısı olmak için iPhone ya da iPad gibi bir ürün almanız lazım, onu da sadece Apple satıyor.

Öte yandan, Android işletim sistemli tablet ve telefonların üretimini yapmayan bir elektronik firması neredeyse yok. Samsung gibi bir devin amiral gemisi modellerinden tutun da, telekom firmalarının bölgesel olarak sunduğu en ucuz telefonlara dek hemen her türden cihazda Android bulmak mümkün. Tabii mobil olmayan cihazlar da var, mesela televizyonlar gibi. Bu yüzden dünya genelinde satılan ve kullanılan toplam Android cihaz sayısının IOS cihaz sayısını kat be kat geçmesi gayet doğal.

Ne var ki iş uygulama pazarında satılan yazılımlardan para kazanmaya gelince, durum tam tersine dönüyor. Apple, yani IOS kullanıcılarının uygulamalara harcadıkları para, Android kullanıcılarının harcadıklarının çok üstünde! Bunun yanı sıra, uygulama geliştiricilerinin cebine giren para, IOS söz konusu olduğunda yine rakibinden çok daha yüksek miktarlarda. IOS için yazılım geliştirenler de, bundan komisyon alan Apple da çok ciddi para kazanıyor.

Android uygulama pazarının geliri de gün geçtikçe artıyor, ancak Apple’ı yakalamaktan çok uzakta. Geliştirici başına düşen kazanç miktarı da IOS ile kıyaslandığında çok daha düşük. Bunun en önemli sebeplerinden biri, Apple’ın uygulama pazarına tamamen hakim olması, ancak Android söz konusu olduğunda bölünmüşlük ve korsanlık ciddi bir sorun yaratıyor. Bir diğer sebep ise Android kullanıcılarının genel olarak uygulamalara daha az para harcamaya eğilimli olmaları. Android cihazlar sadece üst seviye pahalı modelleri içermiyor, aksine çok büyük bir yüzdesi giriş ve orta sınıf ürünlerden oluşuyor. Özellikle giriş seviyesi cihaz sahipleri ihtiyaçlarını olabildiğince az masrafla karşılamak istiyorlar Bu da gelirleri çok düşürüyor.

Bu gelişmeler ışığında önümüzdeki yıllarda uygulama geliştiricilerin Android’den ziyade IOS’a yönelebilecekleri öngörülüyor. Bu durum Android’e olan ilgi ve desteğin azalmasına sebep olabilir mi, bilinmez. Ancak Apple uygulama pazarının gittikçe kalabalıklaşması da IOS kullanıcıları ve geliştiricileri için bazı sakıncalar doğurabilir. Aşırı kalabalık bir uygulama pazarında hayatta kalabilmek pek kolay değil.