Anasayfa Haber Soğuk Savaş Isınıyor!

Soğuk Savaş Isınıyor!

Obama_Putin

Amerika ve Rusya arasındaki yeni Soğuk Savaş, iki tarafın karşılıklı aldığı kararlarla gittikçe şiddetleniyor.

Ukrayna’daki bölünme ve çatışmanın şiddetlenmesi, üzerine bir de MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağının ayrılıkçılar tarafından Rus füzesiyle vurulup düşürülmesi, Amerika ve Rusya arasındaki yeni Soğuk Savaş’ın şiddetinin giderek tırmanmasına sebep oluyor. Ne var ki öncekinin aksine bu Soğuk Savaş ideolojik değil, ekonomik bir yapıya sahip, çünkü artık herkes kapitalist. Haliyle karşılıklı manevralar da ekonomik yaptırımlar şeklinde gerçekleşiyor.

Avrupa Birliği’nin Ukrayna’da serinkanlı olunması ve ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrılarına karşın, Amerika ve Rusya karşılıklı ekonomik yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik ambargo, yeni kararlarla daha da sertleşti. Buna göre Rus firmalarının küresel alışverişlerinde Amerikan Doları kullanmaları ve üç aydan daha uzun vadeli ABD tahvillerini satın almaları yasaklandı. ABD doları üzerinden yapılan herhangi bir küresel ödeme Amerikan Merkez Bankası üzerinden geçtiği için, nakit ödemeler haricindeki durumlarda bunun uygulanması gayet mümkün. Buna ek olarak yeni yaptırımlar özellikle Rusya kökenli enerji ve bankacılık şirketlerinin çalışmalarına büyük engel teşkil ediyor. Bu firmaların büyük kısmı devlet katılımlı olduğundan, doğrudan Rusya’nın kalbine yapılan atışlar haline geliyorlar.

Rusya ise buna tepki olarak Rusya Federasyonu içindeki ekonomik önceliklerin Rusya kökenli işletmelere verilmesi için tasarılar hazırlıyor. Buna göre özellikle Microsoft, Oracle ve IBM gibi dev Amerikan firmaları başta olmak üzere pek çok bilişim şirketinin Rusya’daki milyar dolarları aşan yatırımları büyük zarar görecek. Rusya bu firmaların yerine yerli çözümler üretecek Rus şirketlerine öncelik vermeye hazırlanıyor.

Ne var ki NCC, Technoserv ve Reksoft gibi milyar doları aşan yatırımı bulunan Rus firmalarının da Rusya’nın ihtiyaçlarına getireceği çözümler kısıtlı olacak gibi görünüyor. Çünkü bu firmalar da sundukları çözümlerde sık sık Batılı firmaların sundukları teknoloji ve ürünlerden faydalanıyorlar. Yine de, Rusya’nın attığı adımlar Amerikan firmalarını hayli rahatsız etmiş. Bu yüzden de Washington DC’deki teknoloji firması lobileri, Obama hükümetini daha sakin ve barışçıl çözümlere yönelmeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Ancak görünen o ki, bu yeni Soğuk Savaş daha uzun süre şiddetlenerek sürecek ve tarafların kayıpları artmaya devam edecek.