Anasayfa Haber Windows 9 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Windows 9 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

windows-9-logo

Microsoft’un sıradaki işletim sistemi Windows 9 hakkındaki söylentileri sizin için bir araya getirdik.

Son zamanlarda Windows 9 hakkında fazlasıyla söylenti çıkmaya başladı. Redmond merkezli teknoloji devinden henüz resmi bir açıklama gelmemesine karşın, Windows 9 üzerinde çalışıldığı artık herkes tarafından biliniyor. Yoksa bu kadar söylenti neden çıksın?

Ancak o kadar fazla söylenti çıkmaya başladı ki, artık yakından takip etmeye çalışan kullanıcılar bile işin içinden çıkamaz oldu. Biz de sizler için genel başlıklar halinde bugüne kadar Windows 9 hakkında öne çıkan söylentileri ve sızıntıları derledik.

Windows 9 = Threshold

threshold-windows

Windows 9 ile birlikte sıklıkla Threshold kelimesini de görmeye başladık. Bu noktada büyük bir karışıklık olduğunu belirtmek gerek. Threshold’un Windows 8.1’e gelecek yeni büyük güncelleme olacağı söyleniyor. Ama bu konuda yanlış yönlendiriliyorsunuz. Threshold, Windows 9’un kod ismi.

Microsoft’un üçüncü çeyrek içerisindeki gelirleri hakkında konuşma yapan Satya Nadella, firmanın 3 platformu bir araya toplamak istediğini onayladı. Windows, Xbox ve Windows Phone yeni çıkacak işletim sistemi ile birlikte devasa bir platformun parçası haline gelecek. Nadella “Her ekran boyutu için tek bir işletim sistemi” açıklaması ile de bu söylentileri doğruluyor.

Yeni işletim sistemi piyasaya çıktığında birden farklı sürümleri olacağı garanti. Daha önce de bunu görmüştük. Windows Pro ya da Windows Enterprise adı altında farklı sürümlere ulaşılabilecek. Ancak tüm işletim sistemi tek bir platforma bağlı olacak.Örneğin, Twitter uygulamasını bilgisayara indirdiğinizde aynı komutu Windows Phone telefonunuz ve Xbox One konsolunuz için de verebileceksiniz. Bu da Threshold (Eşik) kelimesine daha fazla anlam kazandırıyor.

Çıkış Tarihi

Windows 9’un önümüzdeki yıl yaz aylarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu da Windows 8’in piyasaya sürülüşünün ardından hemen hemen 2 yıl sonrasına tekabül ediyor. Birçok söylenti işletim sisteminin 2014’ün sonuna yetişeceğini iddia ediyor. Ancak henüz Windows 8.1’in Update 2 güncellemesini bile göremedik. Yani bu söylenti çürüyor.

Belki de, yıl sonuna doğru Windows 9 hakkında ilk resmi bilgileri görebiliriz ya da geliştirici sürümü piyasaya sunulur.

Başlangıç Menüsü

windows-9-arayuz

Windows 9 ile birlikte gelecek en büyük yeniliklerden bir tanesi Başlangıç Menüsü. Aslında bu bir yenilik değil. Ancak Windows 8 ile birlikte Başlangıç Menüsüne veda edip, Metro arayüzüne merhaba demiştik. Birçok kullanıcı bu durumu hoş karşılamamıştı. Üçüncü parti yazılımlarla Başlangıç Menüsü geri getirilebiliyor. Ama Windows desteği içermiyor.

Windows 9 sayesinde Başlangıç Menüsü geri dönecek. Ortaya çıkan görsellere göre menü, metro arayüzü ile harmanlanarak kullanıcılara sunulacak. Geleneksel kullanımını koruyacak olan Başlangıç Menüsü daha da modern bir havaya kavuşacak.

Fiyat

Fiyat konusunun oldukça enteresan olduğunu belirtmekte fayda var. Birden fazla söylenti ve birden fazla ödeme şeklinin olacağı söyleniyor. Hepsine sırayla bakmak sanırız en doğrusu olacak.

Öncelikle birçok söylentiye göre Windows 9 ücretsiz olacak. Bu da Microsoft’un Apple’ın adımlarını takip ettiğinin bir işareti olabilir. Cupertino merkezli Apple, OS X işletim sistemini ücretsiz hale getirmişti. Ancak diğer uygulamalar için iTunes üzerinden ödeme alıyordu.

Bu söylentiler belki bir noktada doğru olabilir. Windows 9 tamamen ücretsiz olarak sunulabilir. Ancak her bir güncelleme ya da uygulama için sanal mağazadan ödeme yapmanız istenebilir. Bu biraz da mantıklı. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi devasa bir Windows platformu oluşturulmak isteniyor. Hepsine birden ücretsiz olarak ulaşım sağlayıp, geliştirmek için ödeme alınabilir. Windows, hali hazırda Microsoft’un en büyük para kaynağı. Bu kaynağı daha da büyütmek isteyebilir.

Ayrıca işletim sistemini kullanmak için aylık ödeme (Subscription) planı getirileceğine dair söylentiler de var. Öte yandan insanlar ücretsiz olarak indirdikleri bir işletim sisteminde uygulama çalıştırmak için ödeme yapmayı mantıklı görmeyebilir. Bu da Microsoft’un canını sıkacak bir durum haline gelir.