Anasayfa Haber 2015 SSD Fiyatları Nasıl Olacak?

2015 SSD Fiyatları Nasıl Olacak?

ssd-sabitdisk

Bilgisayarında SSD’ye terfi etmek isteyen kullanıcılar için 2015 yılı fiyatları uygun olacak mı?

Teknoloji pazarında geleceğe yönelik analizler periyodik olarak yapılan çalışmalardır. Bu sayede ekonomik ve teknolojik trendlerin öngörülmesi hedeflenir. Bu çalışmalardan bir tanesi de pazar araştırmaları yapan IHS firmasınca, yakın gelecekteki veri depolama ürün fiyatlarını tahmin amacıyla hazırlanmış.

Bu araştırma veri depolama konusunda bir kaç farklı sonuç ortaya koyuyor. Bunlardan ilki SSD üretimini konu alıyor. Bugün itibariyle SSD üretiminde ön plana çıkan iki ana kategori var; ilki standart boyutlardaki SSD sürücüler, ikincisi ise Ultrabook gibi süper ince cihazlarda kullanılan ince SSD sürücüler. Pazar araştırmasına göre süper ince SSD üretiminde ciddi bir artış olmamasına rağmen, dizüstü üreticilerinin taleplerinde artış yaşanıyor. Özellikle daha ince ve daha güçlü oyun bilgisayarlarına artan ilginin bunda önemli payı olduğu tahmin ediliyor.

Bu bağlamda 2015 yılında bu cihazlarda kullanılacak süper ince yapılı SSD sürücülerin fiyatlarında bir düşme beklenmiyor. Bu ürünlerin kapasite başına maliyetlerinde bir düşme yaşanacağı kesin. 2014 itibariyle 197 GB kapasitenin maliyeti 111 dolar civarında iken, bu rakam 2015 itibariyle 264 GB için 111 dolar haline gelecek. Ne var ki üretimde ciddi bir artış olmaması nedeniyle satış fiyatlarında bir iniş gözlenmeyecek. Bu sınıftaki fiyat düşüşü büyük ihtimalle 2016 yılına kalacak.

Öte yandan kapasite başına maliyetin düşüyor olması, standart ebatlardaki SSD sürücülerin maliyetlerini de aşağı çekiyor. Bu sınıf doğrudan son tüketicinin ilgi alanına girdiğinden ve piyasaya arzda bir sıkıntı olmadığından, fiyatlar düşmeye devam edecek. 2014 sonunda 190 GB kapasitenin 110 dolar civarında olacağı, 2015 sonunda ise 243 GB için 104 dolar ortalama fiyat etiketi biçileceği tahmin ediliyor. 2018 yılında ise 345 GB SSD için ödenmesi tahmin edilen ortalama fiyat 60 dolar civarında olabilir.

Klasik tamburlu sabit disk tasarımlarına gelince, bunların GB başına maliyetleri bu yıl ortalama 2 dolar kadar düşecek. Bu ürünlerde teknolojik araştırma-geliştirme maliyetlerinin artık hayli düşmüş olması zaten birim fiyatı hayli azaltıyor. Üretim bantlarının yıllar içinde oturmuş olması da yine bir başka unsur. Ortalama 1 TB sabit disk alanı için yılın başında ödenen fiyat ortalama 57 dolar iken, yıl sonunda 55 dolara inmiş olması bekleniyor.