Anasayfa Haber Sanal Hırsıza Gerçek Ceza!

Sanal Hırsıza Gerçek Ceza!

thieves-guild

İngiltere’de oyuncuları soyan sanal hırsızlara ağır cezalar getirilmesi teklif edildi.

İngiliz Parlamentosu geçtiğimiz günlerde milletvekili Mike Weatherly tarafından adalet bakanına yöneltilen bir teklifin tartışılmasına şahit oldu. Kendisi de bir World of Warcraft oyuncusu olan muhafazakar milletvekili Weatherly, internet üzerinden oynanan WoW, RuneScape ve Guild Wars gibi oyunlarda işlenen hırsızlıkların ciddi biçimde cezalandırılmasını teklif etti. Weatherly özellikle bunu devamlı ve organize olarak yapanların hedef alınması gerektiğini savunuyor.

Adalet bakanı Mike Penning bu teklife internet üzerinde işlenen suçlara ilişkin yasaların zaten MMORPG türü servislerde işlenen dolandırıcılık ve hırsızlığı da kapsadığını söyleyerek yanıt verdi. Bakana göre burada yasalar zaten hayli kapsamlı, ancak işleyiş önemli oranda mahkemelerin takdirine de bağlı olarak yürüyor. İngiliz Parlamentosu’nun çalışma biçimine baktığımızda, bakan ve vekil arasındaki bu tartışmanın, aslında kamuoyuna ve mahkemelere yapılan açık bir çağrı olduğunu düşünebiliriz.

İngiltere oyunlarda işlenen sanal hırsızlıklara ağır cezalar verme konusunda pek yalnız sayılmaz. Geçtiğimiz yıl Çin’de örgütlenen ve WoW hesaplarını çalarak oyuncuların envanterlerini boşaltan bir şebeke çökertilmişti. Şebekenin başındaki kişi iki yıl hapis cezası aldı ki, bu süre Çin hapishanelerinde pek kısa sayılmaz. Hollanda’da ise RuneScape oyuncusu bir çocuk, oyun hesabındaki çeşitli eşyaları vermesi için bir başka oyuncu tarafından dövülmüş ve bıçakla tehdit edilmişti. Şikayet üzerine yakalan saldırgan yargılanmış ve kamu hizmeti cezasına çarptırılmıştı.

Şurası tartışılamayacak bir gerçek ki, online oyunlar zaman içinde basit birer oyun olmaktan çıktılar ve organize suç örgütlerinin bile dikkatini çeker hale geldiler. Oyun içindeki sanal eşyaların gerçek hayatta binlerce dolara alıcı bulabildiği dikkate alınırsa, bunun kaçınılmaz olduğu en başından belliydi denebilir.