Anasayfa Haber Uzayın Seslerini Duymak İster Misiniz?

Uzayın Seslerini Duymak İster Misiniz?

uzay-astronomi

Uzayda ses duyulmaz denir, ancak bu nasıl dinlediğinize bağlı olarak değişebilir.

Uzay boşluğunda ses duyulmaz. Adı üzerinde boşluktur, ses dalgalarının ise yolculuk edebilmek için katı, sıvı ya da gaz bir ortama ihtiyacı vardır. Bu yüzden uzayda çığlık atılamaz, atılsa da kimse çığlığınızı duyamaz.

Ama eğer o çığlığı ses dalgaları değil de, farklı enerji dalgaları şeklinde oluşturabilseydiniz ne olurdu? Mesela manyetik ya da plazma dalgaları uzay boşluğunda rahatça hareket edebilirler, tıpkı farklı dalgaboylarındaki ışınımlar gibi. O zaman sesiniz uzayda duyulabilirdi. Tabii dinleyenlerin de bunu duyacak uygun kulakları varsa.

Uzaya gönderdiğimiz insansız keşif gemilerinden bazılarında bu türden kulaklar, daha doğrusu anten düzenekleri bulunuyor. Bu gemiler çeşitli gezegenlerin yakınından geçerken, gezegendeki ve etrafındaki olaylardan doğan enerji dalgalarını yakalayıp kaydediyorlar. Bu kayıtlar astronomik çalışmalar için gayet önemliler.

NASA bu kayıtlardan insan kulağının duyabileceği frekanslarda olanları ayırıp temizleyerek ortaya gezegenlerin çaldığı müzikleri çıkarmış. Müzik diyoruz, çünkü duyulan sesler en iyi bu şekilde tanımlanabilir. Aşağıdaki videoda bu kayıtlardan oluşan bir derlemeyi bulabilirsiniz. İzlerken sesi açmayı ve ışıkları kapatmayı unutmayın. İyi seyirler.