Anasayfa Haber HTTP/2 Her Şeyi Değiştirecek!

HTTP/2 Her Şeyi Değiştirecek!

Daha hızlı internet için geliştirilen yeni web protokolünde mutlu sona çok az zaman kaldı. İşte HTTP/2 standardı ile yeni nesil internet…

İnternete girdiğinizde, sitelerin yavaş açılmasından nefret ediyorsanız yakın gelecekte bu sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü öğrenmek sizi memnun edecektir. Ancak web trafiğinin rahatlaması yeni internet bağlantı protokolüne karşın kolay değil. Yeni HTTP 2.0 standardına geçiş oldukça pahalı olacak.

Internet Engineering Task Force yani internet mühendislik çalışma grubu, Hypertext Transport Protocol’ün (HTTP) yeni sürümü için son dokunuşları yapıyor. HTTP/2 ya da HTTP 2.0 olarak adlandırılan yeni protokol sayesinde, internet bağlantısı çok daha hızlı olacak. HTTP 2.0’ı deneyen kullanıcılar performanstan fazlasıyla memnun zira bu yeni internet protokolü Google’ın SPDY protokolü üzerine kurulu.

SPDY, geliri internete dayanan Google’ın internet hızını ve verimliliğini arttırmak için uzun süredir geliştirdiği bir teknoloji. Google, SPDY’nin HTTP 2.0‘ın temelini oluşturmasından bu yüzden çok memnun ancak herkes aynı şekilde düşünmüyor. SPDY üzerine kurulu HTTP 2.0‘a geçiş için sayısız eski sunucunun değişmesi gerekecek. Günümüzdeki sunucuların önemli bir bölümünün HTTP 2.0 için yetersiz olduğu belirtiliyor. HTTP 2.0 kullanıma girdiğinde, internetin yüzde 88’i bu sürümü destekleyebilecek. Bu yüzden toplu bir geçiş söz konusu değil. Ancak zamanla HTTP yerini HTTP 2.0’a bırakacak ve internet trafiğindeki gereksiz yük de azalacak. Bunun kısa vadede sunucu yatırımı açısından bir maliyeti olacak, getirisi ise uzun vadede görülecek.

HTTP 2.0 hız dışında da birçok yeniliği beraberinde getirecek, bu yeniliklerin büyük kısmı ancak geliştiricileri ve sunucuları ilgilendirse de son kullanıcı için yararı tartışılmaz. İnternetin ilk günlerinden kalma açıklar kapanacak, sorunlar giderilecek. Özellikle zararlı yazılımlara karşı sağladığı güvenlik ile HTTP 2.0’ın kullanıcıların tercih ettiği bir protokol olması kaçınılmaz.