Anasayfa Haber Sony’nin Umudu Gençlerde Yatıyor

Sony’nin Umudu Gençlerde Yatıyor

Uzun zamandır büyük bir çıkış yapamayan Sony, şimdi tüm dikkatini genç beyinlerin üreteceği fikirlere vermiş.

Sony bir firma olarak hayli zor zamanlar geçiriyor, en azından firmanın hisselerinin Nikkei endeksinde geldiği noktaya bakınca bu sonuç ortaya çıkıyor. Firma yetkilileri de bunun farkındalar, Sony uzun süredir devrimsel bir girişim yapamadı. Bir zamanlar Walkman ve Playstation gibi kültürel simge haline gelmiş cihazları yaratan şirket, uzun zamandır yaratıcılık konusunda geriden geliyor.

İşte bu tıkanmayı aşabilmek için, diğer pek çok Japon şirketinin de sık sık başvurduğu bir yola sapmayı seçmişler. Şirket içindeki genç çalışanlardan oluşan bir bölüm, yeni fikirler üretecek ve buradan yeni tasarımların, hizmetlerin, iş modellerinin çıkması için uğraşılacak. Yeni İş Yaratma Bölümü olarak adlandırılan bölümün fikri yine bir Sony çalışanı olan Shinji Odajima’dan çıkmış. Haliyle departmanı kurma ve işletme görevi de kendisine verilmiş.

Odajima hemen 300 kişilik bir kadro kurmak için şirket çalışanları arasından gönüllü aramaya başlamış, ilk adımda başvuran çalışan sayısı 800 kişiyi geçmiş. Bu kişilerden gelen fikirler arasından yaklaşık 200 tanesi inceleme için seçilmiş. Odajima’nın bölümü belirli aralıklar bu fikir fırtınalarını devam ettirecek ve yönetime yeni fikirler, planlar sunmaya devam edecek. Burada karşısına çıkan en önemli sorun ise, belirli bir yaş sınırını geçmiş ve iş düzenine alışmış üst yönetimin, yeni fikirlere ve iş modellerine pek sıcak bakmaması. Ancak şu da kesin ki, Sony eğer uzun vadede piyasadan silinmek istemiyorsa, yeni fikirler bulmak ve tekrar moda yaratan firma olmak zorunda.