Anasayfa Haber iPhone’daki Sistem Açığı Size Pahalıya Patlayabilir

iPhone’daki Sistem Açığı Size Pahalıya Patlayabilir

iphone-6

iPhone’da keşfedilen yeni bir sistem açığı yüzünden, telefon kendi kendine arama yapabiliyor.

Gün geçmiyor ki iOS platformu hakkında yeni bir sistem açığı keşfedilmesin. iPhone kullanıcılarını hedef alan bu sistem açığı, bir taraftan ele alındığında oldukça saçma. Ama telefon sahibine maddi açıdan pahalıya patlayabilir.

Kopenhag merkezli, kablosuz yayın üzerine uzmanlaşmış Airtame firmasında çalışan Andrei Neculaesei, iOS platformu üzerinde yeni bir sistem açığı fark etti. Sistem açığı, telefon görüşmelerini hedef alıyor. Safari tarayıcısı ile internette dolaşırken, birçok site üzerinde telefon numarası görebilirsiniz. Bu numaraları arayıp, aramamak size kalmış. Ancak üzerine tıklamadığınız sürece Safari, numarayı aramaz. Bu sistem açığı sizden izin almadan telefon görüşmeleri başlatabiliyor.

Andrei’nin ortaya çıkarttığı sistem açığı sadece Safari tarayıcısı ile internette dolaşırken değil, Facebook Messenger, Google+, Gmail ve FaceTime gibi uygulamaları da etkiliyor.

Telefon size sormadan bu uygulamalar üzerindeki numaraları arayabiliyor. Haliyle bağlı olduğunuz operatörün ücret tarifesine göre hesabınızdan kesiliyor. Bu internet kotanız ya da hesabınızdaki para olabilir. Aranan numaralar eğer zararlı içeriklere yönlendiriyorsa, 900’lü hatlara benzetebileceğimiz numaraları da arayabilir.

Bu sistem açığı henüz tüm iPhone cihazlarını etkilemiyor. Ancak bir güncelleme ya da yama getirilmezse, tüm iPhoneları etkileyebilirmiş.