Anasayfa Teknoloji Hint Gemisi Mars’ta!

Hint Gemisi Mars’ta!

Mangalyaan_PSLV

Hindistan Uzay Ajansı tarafından fırlatılan Mangalyaan aracı, en sonunda Mars’a varıyor.

Sanskritçe’de “Mars Gemisi” anlamına gelen Mangalyaan, Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) tarafından 5 Kasım 2013 tarihinde uzaya gönderilmişti. Mangalyaan, dokuz ay süren bir yolculuktan sonra Mars’a 9 milyon kilometre mesafeye ulaşmış bulunuyor. Bu noktada aracın 300 gündür kullanılmayan motorları tekrar ateşlenecek ve hız kesme işlemine başlanacak. Eğer bir sorun çıkmazsa Mangalyaan’ın 24 Eylül 2014 tarihinde başarıyla Mars yörüngesine girmesi bekleniyor.

Mangalyaan bir kez yörüngeye girdikten sonra çeşitli testler ve gözlemler gerçekleştirecek, sonra da tekrar Dünya’ya dönüş yolculuğuna başlayacak. Hindistan tarafından üretilen ve gönderilen bu insansız uzay aracı Mars yörüngesine giren ilk araç değil tabii ki. Daha önce Sovyetler Birliği, NASA ve ESA tarafından pek çok araç Mars’a gönderildi, Hindistan bu girişimi yapan dördüncü ülke oluyor. Çin’in de Mars ile ilgili planları olduğu biliniyor, ancak henüz basına yansıyan bir girişimleri olmadı.

Mangalyaan’ın ana görevi Mars hakkında gözlemlerde bulunmak değil, yapacğı kısıtlı gözlemler de ana görevin küçük bir parçasını oluşturuyor. Bu insansız uzay aracının ana görevi, ISRO için bir teknoloji demosu oluşturmak, bir Mars uçuşu için tecrübe ve bilgi toplamak, çıkması olası problemleri saptamak. Böylece Hindistan tarafından ileride yapılacak insanlı Mars uçuşları ve koloni çalışmaları için bir veri tabanı oluşturmak.