Anasayfa Haber Kutulu Oyun Devri Kapandı

Kutulu Oyun Devri Kapandı

Playstore Kampanyası

Özel bir pazar araştırma firması tarafından çalışma, kutulu oyun devrinin neredeyse sona ermek üzere olduğunu gösteriyor.

Özel bir pazar araştırması şirketi olan DFC Intelligence tarafından yapılan çalışmalar, 2013 yılında PC pazarının geldiği hali gayet basit bir şekilde açıklıyor. PC oyunları, 2013 itibariyle elde edilen gelir seviyesinde konsol oyunlarını geride bırakmış. Bunun da ötesinde, büyümeye devam eden PC oyunları pazarında 2013 yılında gerçekleşen satışların % 92’lik kısmı, Steam ve benzeri dijital satış platformlarından yapılmış.

PC oyunlarının raflardan eksilmesi ve tamamen online satışa dönülmesi çok şaşırtıcı değil. Büyük alışveriş mağazası zincirlerinde eskiden beri raf ücreti uygulaması vardır ve oyunları Steam ya da benzeri bir platform üzerinden sunmak, bu tür masrafları ortadan kaldırıyor. DVD basımı, kutu üretimi, kutu içeriğinin üretimi, hepsinin paketlenmesi, taşınması ve dağıtılması gibi gider kalemleri online satış mağazaları sayesinde ortadan kalkıyor. Bu da tüketiciye artık bulmaya çok alıştığı dev indirimler şeklinde yansıyabiliyor.

Öte yandan bu sonuç sadece 2013 rakamlarını temel alıyor. 2014 yılında ise yeni nesil konsolların piyasada yaygınlaşmasının, bu yılın rakamlarını biraz daha farklı kılacağı düşünülüyor. Ancak şüphesiz ki konsol pazarında da oyunların dijital olarak dağıtılması fikri gittikçe oturuyor. Her ne kadar kutulu oyun satın almak ayrı bir keyif olsa da, oyuncular oyunları çok daha hızlı ve kolay bir şekilde, hem de çok daha iyi fiyatlarla satın alabilme fikrine sıcak bakıyorlar.