Anasayfa Haber Çin, Kazdığı Kuyuya Kendisi Düşebilir!

Çin, Kazdığı Kuyuya Kendisi Düşebilir!

cin-abd-bayrak

Batılı teknoloji firmalara savaşan açan Çin’in çözümleri tükenmeye başladı.

Google, Apple ve Microsoft’un anlaştığı ortak bir konu varsa eğer bu da işletim sistemi yazmanın zorluğudur. Bir işletim sistemini sıfırdan yazmak, hiç de sanıldığı kadar kolay değildir. Bugüne kadar gelen tüm işletim sistemleri, bir önceki sürümlerin makyajlanmış halidir. Kaynak kodları aynı olsa da, üzerine daha fazlası eklenir. Bunu bir otomobil olarak düşünebiliriz. Yeni bir motor, tekerler, fren diskleri taksanız bile bu parçaları orijinal şasenin üzerine oturtmanız gerekmektedir.

Çin de bir süredir kendi işletim sistemini yazmak için uğraşıyor. Ancak pek de başarılı işler çıkarttığını söyleyemeyiz. Son zamanlarda Çin’in batılı teknoloji firmalarına açtığı savaşı duymuşsunuzdur. Sitemizde de elimizden geldiği kadar bu tarz haberlere yer vermeye çalışıyoruz. Çin devleti, teknoloji alanında kendi ayakları üzerinde durmak istiyor. Altyapısına güvenmesine rağmen, batılı örneklerin yanına pek de yaklaşamadılar.

Birçok ünlü firmanın ürünlerini ülke içerisinde engelleyen Çin, işletim sistemi konusunda da atılım yapmak istiyordu. Çin’de halen Microsoft’un Windows XP işletim sistemi kullanılmakta. Redmond merkezli teknoloji devi, hükümet ile özel anlaşmalara imza atmaya çalışsa da, Çinli yetkililer bu anlaşmalara sıcak bakmıyor. Çünkü Microsoft ürünleri kullanımını da bir noktada azaltmak istiyorlar.

Yapılan açıklamalara göre Çin’in ilk yerel işletim sistemi önümüzdeki Ekim ayında tanıtılacak. Ancak işletim sisteminin sıfırdan tasarlanmadığı düşünülüyor. Ekim ayında karşımıza çıkan işletim sistemi Linux’un bir sürümünün üzerinde oynanmış hali olabilir. Çin öte yandan bu işletim sistemini ilerleyen zamanlarda mobil platforma taşımak istiyor.

Çin’in teknolojik alandaki yaptırımlarına da o kadar kanmamak lazım. Ülke çapında internete bağlanabilen kullanıcıların sayısı oldukça az. Eğer ülke içerisinden başarılı bir işletim sistemi çıkarsa bu kullanıcıların Microsoft’u bırakacakları düşünüyor. Öte yandan Çin’deki 10 Microsoft kullanıcısından 9’u korsan işletim sistemini tercih ediyor. Yani finansal açıdan bir darbe söz konusu değil.