Anasayfa Makale Razer Cortex Nedir?

Razer Cortex Nedir?

razer_cortex

Şu anda erken erişim aşamasında bulunan Razer’ın oyun istemcisi Cortex’e yakından bakıyoruz.

Razer’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu yeni oyun istemcisi Cortex, şu anda erken erişim sürecinde. İstemcinin 10 Eylül’de tam sürüm olarak yayınlanması bekleniyor. Peki nedir bu Razer Cortex? Ne işe yarar ve kimler için olmazsa olmaz? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulacaksınız.

Öncelikle Razer Cortex’in en çok ön plana çıkan özelliğinden bahsedelim: İndirim takibi. Cortex, en popüler online satış mağazaları olan Steam, Origin, Green Man Gaming, Amazon, Good Old Games (GOG), Gamersgate ve GameStop tarafından yapılan indirimleri takip ediyor ve bu indirimleri mağaza benzeri kendi Deals sayfasında sunuyor. Bu sayede popüler oyun mağazalarındaki tüm indirimleri tek bir yeden takip etmek mümkün oluyor.

razer deals

Cortex, aynı zamanda All Games sayfası altında, o anda en yüksek indirim oranına sahip oyunlardan en düşük indirim oranına kadar oyunları listeliyor. Bu sayfada ayrıca istediğiniz belli bir kategorideki oyunların indirimlerini görebilir, bunun yanı sıra indirimde olup olmadığını merak ettiğiniz oyunları aratabilirsiniz. Ayrıca Wishlist bölümüne istediğiniz oyunları ekleyerek, bu oyunlar indirime girdiğinde Cortex tarafından bilgilendirme postası alabilirsiniz.

razer all games

Başarılı indirim takip sistemi, Cortex’i oyuncular için önemli bir uygulama haline getiriyor. Ancak Cortex’in yapabildikleri bunlarla sınırlı değil. Cortex, beraberinde Razer’ın Game Booster özelliği ile birlikte geliyor. Oyun sırasında işlemciyi veya RAM’i gereksiz yere meşgul edebilecek sevisleri ve yazılımları otomatik olarak kapatıp oyunlarda performans artışı sağlayan Boost seçeneği, özellikle oyunlarını daha akıcı bir şekilde oynamak isteyen kullanıcılar için bulunmaz bir nimet.

Boost seçeneği, otomatiğe alınabileceği gibi, Razer tarafından önceden belirlenen tuş kombinasyonları ile açılıp kapatılabiliyor. Ayrıca Boost sırasında ayrıca kapatılmasını istediğiniz veya Cortex’in kapatıp, sizin kapatılmasını istemediğiniz yazılımları kontrol edebileceğiniz bir yönetim paneli de mevcut.

razer boost

Boost sekmesi altında yapılabilecek tek şey oyun performansınını arttırmak değil. Drivers sekmesi altında ekran kartınıza ait son güncellemeleri kontrol edebilir, FPS sekmesi altında oyun sırasında belirecek FPS değerini açıp kapatabilir veya yerini değiştirebilirsiniz. Defrag sekmesi altında oyun dosyalarını birleştirip oyunların açılış ve yüklenme hızlarını bir nebze arttırabilirsiniz. Henüz beta aşamasında olan Sync Savegames özelliği ise, oyundaki kayıt dosyalarınızı Dropbox’a yedekleyip, Cortex yüklü herhangi başka bir bilgisayarda oyunlarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Cortex bünyesinde bulunan son sekme ise, özellikle oyun videoları kaydeden oyuncuları sevindirecek Share sekmesi. Bu sekme altında oyun için ekran görüntüsü almayı aktifleştirebilir, aldığınız ekran görüntüsünün hangi formatta kaydedileceğini dahi seçebilirsiniz. İşin video kayıt kısmında ise yapacağınız kaydın kalitesini, çözünürlüğünü ve ses kaydının hangi donanımı kullanarak yapılacağını seçebilirsiniz.

razer share

Game Booster Testleri

Yukarıda Razer’ın Game Booster yazılımı ile oyunlarda FPS artışını sağladığını belirtmiştik. Bu sistemin gerçekten işe yarayıp yaramadığını üç farklı oyunda test ettik. Sonuçlar ise oldukça etkileyici. Burada öncelikle belirtelim ki Boost özelliğini açtığınız zaman oyunlarda 60 FPS kilidi devreye girmekte.

Test Sistemi

  • İşlemci: Intel Core i7 4710MQ
  • RAM: 8 GB DDR3 1600 Mhz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 860M

Testimize, nispeten yaşlanmış bir oyun olan Mirror’s Edge ile başladık. 1920×1080 çözünürlükte en yüksek ayarlarda PhysX (FPS değerini ciddi anlamda düşüren bir teknoloji) açık bir şekilde ama Boost özelliği kapalı bir biçimde başladık. Aldığımız değerler 40 ile 45 FPS arasında değişiklik gösterdi. Cortex’in Boost özelliğini açıp aynı ayarlarda tekrar oyuna girdiğimizde ise FPS değerinin 60’a kadar çıktığını gözlemledik.

İkinci testimizin misafiri ile The Elder Scrolls V: Skyrim oldu. Boost özelliği kapalı bir biçimde 1920×1080 çözünürlük ve Ultra ayarlarda aldığımız FPS değerleri 45 ile 50 arasında değişiklik gösterdi. Boost özelliği açıp aynı ayarlarda oyuna girdiğimizde, karşımıza 55’in altına düşmeyen ve genellikle 58-60 civarında seyreden FPS değerleri çıktı.

Son testimizi ise beta sürümü yayınlanan The Crew‘da gerçekleştirdik. 30 FPS kilidi ve optimizasyon sorunlarına sahip olan The Crew oyununu öncelikle Boost kapalı ve 1920×1080 çözünürlükte Ultra ayarlarda test ettik ve FPS değerinin 25’in üstüne çıkmadığını gözlemledik. Boost özelliğini açıp oyuna girdiğimizde ise alabileceğimiz maksimum değer olan 30 FPS’te oyunu rahat bir şekilde oynayabildik.

Görüldüğü üzere Razer’in üzerinde çalıştığı yeni istemci Cortex, beklenilenden fazlasını veriyor. Tam sürümünün de yayınlanmasıyla birlikte, birçok oyuncunun tercih edeceği bir platform haline gelebilir.