Anasayfa Haber Samsung Ve Nokia Anlaştı

Samsung Ve Nokia Anlaştı

Samsung ürettiği Android telefonlarda Google’ın etkisini azaltmak için farklı yöntemler deniyor.

Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi, dünya telefon pazarında % 85 gibi inanılmaz bir pazar payına sahip. Bu durum başta Samsung olmak üzere pek çok telefon üreticisinin ister istemez Android modellere ağırlık vermesine sebep oluyor. Ancak çoğu firma bu durumdan memnun değil. Google’ın başta açık kaynak olarak tanıttığı Android işletim sistemi, geçen yıllar içinde Google’ın sunduğu hizmetlere göbekten bağlı hale geldi. Üreticiler bu şekilde kısıtlanmak ve kontrol altına alınmaktan hiç memnun değiller.

Samsung bu görünmez zincirleri kırmak için yıllar içinde farklı işletim sistemleri geliştirmeyi ve bunları pazara sokmayı denedi. Önce Bada, ardından da Tizen işletim sistemleriyle Android etkisini kırmayı amaçladı. Bada bu yıl içinde resmen tarih oldu, Tizen ise Samsung’un bütün çabalarına rağmen piyasadan ilgi görmüyor. Rusya pazarında ciddi bir Tizen çıkarması yapmayı planlayan Samsung, geri adım atmak ve yeni modellerin çıkışını belirsiz bir süre için ertelemek zorunda kaldı.

Ancak firmanın Google hizmetlerine olan bağımlılığı kırma çabası bitmiş değil. Yeni bir işletim sistemi olmasa bile, Android cihazlar için Google’a alternatif olacak farklı hizmetler sunma arayışı devam ediyor. Bu çabaların son örneği, Samsung ve Nokia arasında yapılan anlaşmayla ortaya çıktı. Nokia tarafından geliştirilen ve halen öncelikli olarak Microsoft/Nokia Windows Phone 8 telefonlarda sunulan Nokia HERE Maps harita ve navigasyon hizmeti, bundan sonra Samsung Android telefonlarda da kullanılabilecek.

Samsung halen bu uygulamanın Android sürümünün olgunlaşması için çalışıyor. Beta aşamasında olan uygulama yakın zamanda Gear S akıllı kol saatinde standart hale gelecek. Diğer Galaxy serisi cihazların kullanıcıları ise bunu Galaxy App Store üzerinden ücretsiz olarak edinebilecekler. HERE Maps kullanıcılara, toplam 40 ülkede ve 750 şehirde, çevrimdışı konum bulma ve navigasyon imkanı sunacak.

Nokia HERE Maps pek çok açıdan halen yazılım pazarındaki en iyi ve güvenilik uygulamalardan biri olarak kabul ediliyor. Ancak öte yandan Google Maps pek çok diğer Google hizmeti gibi Android işletim sistemine derinlemesine entegre durumda ve bu uygulamanın kullanım dışı bırakılmasının, kullanıcılar açısından ne gibi sorunlar doğurabileceği de merak ediliyor. Sanırım bunu yakın bir zamanda beraberce göreceğiz.