Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #15 – Sistem Gereksinimleri ve Kuantum Bilgisayarlar

Kafa Ayarı #15 – Sistem Gereksinimleri ve Kuantum Bilgisayarlar

Kafa Ayarı’nın yeni bölümü 1971’den 2030’a kadar bilgisayarları konu alıyoruz. Mikrondan nanometreye gelişen teknolojiyi, Moore Kanunu’nu, 1970’lerden günümüze RAM fiyatlarını, Doom 1’den bugüne sistem gereksinimleri ile geleceğin teknolojilerine kadar bilgisayarları konuşuyoruz…

Micron seviyesinden nanometre seviyesine gelişen üretim süreçleri ve grafen yetmedi mi? Optronik bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarları ile Schrodinger’in kedisi ile devam ediyoruz. Kafa Ayarı’na hazır olun!

Bu bölümü izlerken halis muhlis köpüklü Türk kahvesi içmenizi tavsiye ediyoruz. Köpüklü bir kahve için bakır cezveye fincan ölçüsü ile soğuk su koyup, karıştırmadan kısık ateşte pişiriniz.

Disclaimer: Bu programın hazırlanmasında Schrodinger’in kedisine zarar verilmemiş, Moore Kanunu çiğnenmemiş, ışık hızı geçilmemiş ya da geçilmiş olabilir. Bu program yayında da olabilir ama Malezya uçağı ile ilgili hiç bir şey bilmediğimizi ısrarla vurguluyoruz.

Dipnot: Schrödinger’in kedisi deneyinde kapalı bir kutunun içinde bir düzenek ve bir kedi vardır. Kutunun içi deney şartları gereğince gözlemlenememektedir. Bir saat içerisinde bozunma ihtimali %50 olan bir parçacık kutudadır ve bozunursa düzenek Geiger sayacı ile ortaya çıkan radyoaktif elementi algılayarak zehir yayacak ve kediyi öldürecektir.

Kedi, kutu açıldığında ya ölü ya da canlı olacaktır. Deney aşaması gözlemlenemediği için kutuda ne olduğu bilinmiyor. Gözlem yapılmadan önce kedi ne durumdaydı? Ölü müydü, diri miydi? Kuantum fiziğine göre hem ölü, hem diridir. Sadece bir düşünce deneyi ancak haydi çıkın çıkabiliyorsanız işin içinden…