Anasayfa Makale Pratik Oyunları Harici Ekran Kartı ile Çalıştırma

Oyunları Harici Ekran Kartı ile Çalıştırma

Nvidia

Intel ve nVidia ekran kartı olan sistemlerde oyunları nasıl harici ekran kartı ile çalıştırabileceğinizi bu videomuzda gösteriyoruz.

nVidia Optimus, bugün neredeyse nVidia GPU’ya sahip her dizüstü bilgisayarda standart olarak gelen bir teknoloji. Fakat ilk başlarda piyasaya girişi çok sancılı olan bu teknoloji, Optimus isminin kötü bir üne sahip olmasına neden oldu. Bu bağlamda nVidia artık Optimus logosunu kullanmıyor dizüstü bilgisayarlarda. Bunun yerine GPU modelini ya da salt nVidia logosunu kullanmayı tercih ediyor.

Optimus’un en büyük sorunu çoğu durumda devreye girmemesi idi. Prensipte, 3D gereksinimi olan oyunlar dahili Intel GPU yerine nVidia ekran kartı ile çalıştırılmalıydı. Fakat çoğu zaman otomatik tanımlama sistemi başarısız oluyor ve oyun dahili Intel GPU ile çalışıyordu. Bu da kullanıcılarının bilgisayarlarından bekledikleri oyun performansını alamamalarına neden oluyordu. Zamanla bu sorunların çoğu bertaraf edildi. Fakat halen daha Optimus’un mükemmel çalıştığı söylenemez. Piyasaya FIFA 15 gibi yeni bir oyun çıktığında buna hazır olmayan nVidia sürücüleri oyunu tespit edemiyor ve oyun dahili Intel GPU ile çalışmaya başlıyor. Bu da doğal olarak performans düşüklüğüne neden oluyor.

İşte bu durumda iş her zamanki gibi başa düşüyor ve oyunu elle nVidia Kontrol Paneli’nden eklemek gerekiyor, harici GPU ile çalışması için. Fakat çoğu oyun sadece tek Exe barındırmıyor. Oyunun bir ana Exe’si, bir de ayarların yapıldığı Config Exe’si bulunuyor. Bazen de Launcher Exe’si ve ana Exe’si olan oyunlar olabiliyor. Bu durumda her iki Exe dosyasını da tek tek seçip harici GPU ile çalışacak şekilde ayarlamak şart. Aksi takdirde Intel’in performansı yerlerde sürünen onboard GPU’suna kalıyorsunuz.

Video rehberimiz sayesinde oyunların söz konusu Exe dosyalarını nasıl harici ekran kartı ile çalışacak şekilde ayarlayacağını görebilirsiniz. Fakat bundan önce bazı tavsiyelerimiz olacak:

  • İşletim sistemi olarak Windows 8.1, Optimus için en iyi tercih zira 8.1 her daim en güncel sürücüleri yüklemekte.
  • Hem Intel hem de nVidia GPU için en güncel sürücüleri kullandığınızdan emin olun.
  • Combofix gibi yazılımları çalıştırmadan önce bir kez daha düşünün zira bu araçlar Optimus’u bozmakta.

Not: AMD Sahipleri bu rehberimize bakabilir.