Anasayfa Makale Tarihteki En Kötü 10 Oyun Konsolu

Tarihteki En Kötü 10 Oyun Konsolu

Konsol tarihinin gelmiş geçmiş en kötü 10 oyun konsolunu sizler için bir araya getirdik.

Oyun konsolu pazarı 2000’li yıllarda giderek artan bir büyüme yaşadı, pazarda birçok başarılı oyun konsolu gördük. Ama durum hep böyle değildi. Oyun konsolu pazarı neredeyse 30 yıldan beri var. Bu süreçte Atari, Nintendo, Sega, Sony ve Microsoft’un birçok ürününü gördük. Bu firmaların tüm ürünleri başarılı değildi.

Bazı ürünler gerçekten şansızlık yüzünden beğenilmedi. Kötü reklam kampanyaları ve yetersiz oyun yüzünden unutulan birçok oyun konsolu oldu. Öte yandan içeriğindeki kötü donanım parçaları yüzünden, oyuncuların parasının çöpe gitmesine sebep olanlar da vardı.

30 yıllık oyun konsolu tarihi boyunca, başarısız olmuş ya da gerçekten kötü üne sahip 10 konsolu sizler için listeledik.

10 – Virtual Boy (1995)

virtual-boy-konsol

Nintendo tarafından geliştirilen Virtual Boy, geniş bir pazarı hedef alıyordu. Sanal Gerçeklik fikri ile yola çıkan konsol, göz yoran siyah-kırmızı ekranı ile tam bir başarısızlık abidesiydi. Bu konsolu adam akıllı tecrübe edebilmek için bir yere uzanmanız gerekiyordu. Yoksa başınız dönüyor ya da mideniz bulanıyordu.

Ayrıca 180 dolarlık etiket fiyatı pazar ortalamasının bir hayli üstündeydi. O dönemde pazara sunulan PlayStation ve Saturn konsollarının yanında bir alternatif olarak bile sunulamazdı.

9 – Sega 32X (1994)

sega-32x

Sega 32X, aslında Genesis konsolunu güçlendirecek bir donanım güncellemesiydi. Kullanıcılara 32-bit çağına geçmek için ucuz bir yol sunulmuştu. Öte yandan Sega 32X’in hemen 6 ay sonrasında Sega Saturn piyasaya sürüldü. Haliyle, 32X kısa sürede piyasadan kayboldu.

Sega 32X’i bir konsol olarak tanımlamak hata olabilir. Çünkü Genesis konsolunun kart yuvasına takılıyordu ve 32-bit veri işleme gücü kazandırıyordu. Amaç grafik ve ses açısından bir sıçrama sunmaktı. Sega, Genesis’i donanımsal açıdan güncellemek istese de, sıradaki konsolları için yaptığı gelişmeler ile 32X’in de sonunu getirdi. Yani Sega, bir noktada kendi konsolunu pazardan silmiş oldu.

Öte yandan 32X, tüm Genesis modellerini desteklemiyordu. Hatta birçok TV modeliyle de uyumluluk problemi vardı.

8 – 3DO Interactive Multiplayer (1993)

3do-interactive-multiplayer

Dahili CD-ROM okuyucusuna sahip 3DO Interactive Multiplayer konsolu, el yakacak cinsten bir fiyata sahipti. Panasonic tarafından üretilen konsol, 699 dolar etiket fiyatıyla pazara sunulmuştu. Konsol, etkileyici bir çıkış yapsa da, oyuncu tayfasının ilgisini çekemedi. Konsola yönelik çok az oyun vardı. Hemen arkasından piyasaya sürülen 32-bit sistemlerin fiyatlarının da oldukça düşük olması, bu konsolun kısa sürede ortadan kalkmasına sebep oldu.

Öte yandan Star Control II gibi iddialı bir oyuna sahipti. Bu oyunu bilgisayarınıza indirip, oynamanızı öneririz. Oyun tarihi ile yakından ilgileniyorsanız, dönemin en iyi oyunlarından biri olan Star Control II’yi buradaki resmi siteden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

7 – Jaguar (1993)

jaguar-atari-konsol

Jaguar, 16-bit konsolların olduğu dönemde 64-bit ilk ürünlerden biri olarak pazara sunuldu. Üst seviyede performans sergileyeceği iddia edilse de, görüntü kalitesi bakımından hiçbir yenilik getirmiyordu. Genesis ya da Super Nintendo gibi konsolları alt etmek için tasarlanmış olsa da, bu markaların altında ezilmişti.

Sistemin en başarılı oyunlarından biri olarak gösterilen Alien vs. Predator bile, grafiksel açıdan zayıf, kötü görünen ve yavaş çalışan bir oyundu. Atari tarafından üretilen konsolun oyun kumandası da hiç ergonomik değildi. Eski bir telefona benzeyen oyun kumandasının ortasında 12 adet buton bulunuyordu. Belli oyunlarda işe yarayan bir kumanda olarak öne çıksa da, geneline baktığımızda hiç de kullanışlı değildi, hatta kafa karıştırıcıydı.

Jaguar, 64-bit iddiası ile yola çıkmış olsa da, yarısı kadar bile performans sergileyemiyordu. Bu yüzden sadece 2 yıl pazarda tutunabildi.

6 – N-Gage (2003)

nokia-ngage

Nokia tarafından üretilen bu mobil oyun konsolu, fikir olarak oldukça ilerideydi. Nintendo’nun DS’i çıkarmasından 1 yıl, Sony’nin PSP’yi çıkarmasından 2 yıl önce pazara sunulan N-Gage, ne yazık ki donanım açısından yeterli değildi. Güzel bir fikir olarak pazara sunulmuş olsa da, N-Gage oyunlarının oynanabilirliği yerlerde sürünüyordu.

N-Gage özünde bir telefondu, ancak Nokia tarafından bir mobil oyun konsolu olarak pazara tanıtılmıştı. Üzerinde telefon numarası butonları bulunuyordu ve bu da oynanabilirliği öldürüyordu. Ayrıca ufacık ekranı üzerinde pek de oyun oynanabildiği söylenemezdi. Oynadığınız zaman ise kötü animasyonlara ve düşük çözünürlüğe sahip oyunlarla boğuşmak zorunda kalıyordunuz.

Nokia o dönemin en başarılı telefon firmalarından biriydi, ama oyun konsolu ve oyunlar hakkında hiç bir fikri yoktu. N-Gage ayrıca tasarımsal açıdan da tam bir fiyaskoydu. Kullanıcı yeni bir oyun oynamak istediğinde, telefonun bataryasını çıkartmak zorundaydı. Bir yıl sonra N-Gage QD adıyla yeni modeli tanıtıldı. Yazılımsal ve donanımsal sorunların çözüldüğü söyleniyordu ama pazarda pek fazla ilgi gösteren olmadı.

Şimdilerde ise Microsoft’un Xbox kanadı altında yeni bir mobil cihaz olarak piyasaya sürüleceği söylentisi dolaşıyor.

5 – CD-I (1991)

Philips tarafından geliştirilen CD-I, dahili CD-ROM sürücüsüne sahip olan ilk konsollardan biriydi. Panasonic’in Interactive Multimedia konsolunda olduğu gibi devrimsel bir yenilik amaçlanıyordu. Ancak bu hayal suya düştü.

CD-I, ilk bakıştan da anlayacağınız gibi oldukça hantal bir cihazdı. Yavaş çalışıyordu ve başarılı oyunlara sahip değildi. Hiçbir oyun grubuna hitap etmeyen, saçma oyunları vardı. Daha çok sıkıcı aile büyükleri için hazırlanmış bir konsola benziyordu.

Pazarın ilklerinden biri olmasından ötürü CD-I konsolunun önemli bir yeri vardır. Ama o dönemde yaşayıp da, bu konsolu satın alanların aynı şeyi hissettiklerini söyleyemeyiz.

4 – Nuon (2000)

nuon-konsol-samsung

Nuon hakkında ilk bilgiler 1997 yılına kadar dayanıyor. O dönemde yeni bir konsol üzerinde çalışıldığı haberi teknoloji dünyasını kasıp kavuruyordu. Project X adıyla anılan konsol hakkında çok az şey biliniyordu. PlayStation ve N64 kadar güçlü olacağı ve hatta daha fazlasını sunacağı söyleniyordu.

Geçen zamanla birlikte Nuon hakkındaki söylentiler artarak devam etti. Çıkış tarihi bir kaç kez ertelendi. En sonunda 1998 yılında tanıtımı yapıldı. Nuon aslında bir DVD oynatıcıydı, ancak oyun oynamayı da sağlıyordu. Nuon, üzerinde yapılan birçok değişiklikten sonra 2000 yılında Samsung’un DVD sürücü desteği ile birlikte pazara sunuldu.

Ne yazık ki, Nuon’un sürekli ertelenmesi işine yaramadı. Çünkü aynı dönemde PlayStation 2 pazara sunuldu. PlayStation 2, DVD sürücüsüne sahipti. Ayrıca daha fazla oyun ve daha iyi performans sunuyordu. Nuon, Sony’nin karşısında pek fazla iş yapamadı.

3 – R-Zone (1995)

r-zone

Tiger Electronics tarafından üretilen R-Zone her açıdan başarısızdı. Konsol ile birlikte piyasaya sürülen R-Zone Head Gear ile sanal gerçeklik sunulmak istenmişti. R-Zone Extreme Pocket Gear ise, daha renkli oyunları karşımıza çıkaracaktı. Göz koruyucu plastik ekranı ve kötü kontrolleri ile dönemin en saçma cihazlarından biriydi.

Kafanıza geçirdiğiniz bir gözlük ile kırmızı LCD ekran arkasındaki oyunu görmeye çalışıyordunuz. R-Zone, kırmızı LCD grafikleri ile unutulmak istenen bir konsol oldu. Birçok uzman sırf bu yüzden R-Zone’u konsol sınıfına bile sokmaz.

2 – Studio II (1977)

SONY DSC

70’li yıllar teknolojinin birçok alanda yükselişe geçtiği bir dönemdi. Atari ve Pong isimleri insanların hayatına girmiş, salonda aile ile video oyunlar oynamanın ilk tohumları atılmıştı. Gelecek yıllarda birçok başarılı konsol çıkacaktı. Tabii ilk önce kötülerinin kendisini göstermesi gerekiyordu.

Jaguar konsolunun ve oyun kumandasının ne kadar kötü olduğundan bahsetmiştik. Studio II için durum daha da vahimdi. RCA firması tarafından üretilen konsolun kendisi aslında oyun kumandasıydı. Haliyle kumandayı elinize alıp oyun oynayamıyordunuz. Konsolun üzerine eğilip, devasa butonlara basmanız gerekiyordu. Bir yıl sonra Atari 2600 piyasaya çıktı da, bu tarz konsollar yaygınlaşmadan ortadan kalktı.

1 – Action Max (1987)

SONY DSC

Worlds of Wonder tarafından geliştirilen Action Max’in oldukça enteresan bir çalışma prensibi vardı. Sadece bir tabanca ve konsoldan oluşan Action Max’te VHS yuvası bulunuyordu. İnternet üzerindeki yorumlara göre Action Max için sadece 5 adet VHS film geliştirilmişti. Bu oyunlar ise şöyle:

  • 38 Ambush Alley (Polis oyunu)
  • Blue Thunder (1983 yapımlı filmden alıntı görüntüler)
  • Hydrosub: 2021 (Fütüristik denizaltı gezisi)
  • The Rescue of Pops Ghostly (Komedi-korku unsurları barından bir oyun)
  • Sonic Fury (Konsol ile birlikte sunulan uçak savaşı)

Altıncı oyun ise Action Max’in satışlarının kötü gitmesinden dolayı tamamlanamadan iptal edilmişti.

VHS kasetlerinde 20-30 dakikalık filmler bulunuyordu. Oyuncu filmde hareket eden herhangi bir şeye ateş edip, vurduğunda konsol bunu skor tablosuna yazıyordu. İki kişilik oyunları da bulunan Action Max’de kazanmak ya da kaybetmek yoktu. Sadece filmlerde hareket eden uçaklara, insanlara ateş ederek puan kazanıyordunuz. Bu yüzden gelmiş geçmiş en kötü oyun konsolu olduğu söylenebilir.