Anasayfa Haber Apple İçin 32-Bit Chrome Olmayacak

Apple İçin 32-Bit Chrome Olmayacak

Google artık Apple için sadece 64-bit Chrome destekleyecek, 32-bit sürüm yakında ortadan kalkacak.

Google yaptığı bir araştırmada Apple bilgisayar kullanıcılarının büyük kısmının 64-bit işletim sistemlerine geçtiğini görmüş. Bu yüzden de Chrome web tarayıcısının tek bir mimariye indirgenmesini sağlamak amacıyla sadece 64-bitlik sürümü desteklemeye karar vermiş. Bu karar önümüzdeki Kasım ayında Google’ın OS X için Chrome 39 sürümünü çıkarmasıyla yürürlüğe girecek.

Chrome 39 ile birlikte OS X kullanan Apple kullanıcıları için sadece 64-bit Chrome seçeneği var olacak. Daha eski 32-bit Chrome sürümleri ise artık desteklenmeyecek. Yeni sürüme geçişle birlikte gelecek olan bir diğer değişiklik ise, 32-bit NPAPI eklentilerin de devre dışı kalması olacak. Bu eklentilerin 64-bit versiyonları ise bir süre daha kullanılmaya devam edilecek, ancak onlar da en sonunda yerlerini HTML5 API’lerine terk edecekler.

Google çoğu Apple kullanıcısının zaten 64-bit işletim sistemine geçtiği için bu değişimden olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyor. Daha eski Apple sistemleri kullananlar için ise bu değişim, artık sistem yenileme zamanının geldiğine işaret eden bir başka gelişme olacaktır. Öte yandan Windows ve Linux kullanıcıları için Chrome 32-bit sürümleri var olmaya devam edecek.

Özellikle Windows kullanıcıları işletim sistemi pazarında en büyük paya sahip olduklarından ve nispeten eski sistemleri kullananların sayısı göz ardı edilemeyecek kadar yüksek olduğundan, Google 32-bit Chrome’u yakın bir zamanda ortadan kaldırmayı düşünmüyor. Chrome 64-bit sürümünün Windows destekleyen versiyonu da bir süre önce çıkmıştı.