Anasayfa Haber Amerikan Devleti, Yahoo’yu Nasıl Zorladı?

Amerikan Devleti, Yahoo’yu Nasıl Zorladı?

Yeni bulunan gizli belgeler, Amerikan devletinin Yahoo’yu bilgi vermeye nasıl zorladığını ortaya çıkardı.

Bir süre önce eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından basına sızdırılan belgeler, Amerikan devletinin Yahoo, Microsoft ve daha bir çok teknoloji firmasını gizlice işbirliğine zorladığını ortaya çıkarmıştı. Dev bilişim ve teknoloji firmaları ABD’nin istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yapmaya zorlanmış, kullanıcı bilgilerinin verilmesinden tutun da internet trafiğinin dinlenmesine kadar pek çok konuda kanunların çiğnenmesine yardımcı olmuşlardı.

Bu skandalın patlamasının ardından bilişim firmaları kamuoyu önünde büyük sıkıntıya düştüler. Büyük güven kaybı yaşayan şirketler, bu durumun tekrarlanmaması için yollar aramaya koyuldular. Tabii ne kadar başarılı oldukları tartışılır, çünkü tüm o istihbarat teşkilatları aynen çalışmaya devam ediyor ve ülkeler arasındaki siber savaş da şiddetlenerek devam ediyor.

Bu arada basına sızan bazı yeni belgeler, 2008 yılında Amerikan devletinin bilişim şirketlerini hangi yöntemlerle baskı altına aldığını ortaya çıkardı. Amerikan devleti Yahoo’ya istihbarat çalışmalarında yardımcı olmadığı takdirde, her gün 250,000 dolar ceza keseceğini bildirmiş. Ancak aslında bu rakam sadece başlangıç için geçerliymiş. Rakamın her hafta ikiye katlanacağı ve herhangi bir üst sınır olmadığı da ortaya çıkan belgelerde mevcut.

Basit bir matematik hesapla, bu şekilde her hafta ikiye katlanan bir cezanın, Yahoo’nun tüm varlığını eritmesi yaklaşık bir sene sürecekti. Burada bahsettiğimiz rakam 13,8 milyar dolar! Yahoo ilk başta bu karara direnmeyi ve doğrudan mahkemeye gitmeyi planlamış, ancak açılacak bir davanın sonuca bağlanması için bir kaç yıl geçeceği de ortaya çıkınca, işbirliğine boyun eğmek zorunda kalmışlar. Sonuçta Amerikan yargısı ve mahkemeleri için her ne kadar bağımsız dense de, burada Amerikan derin devletinden bahsedildiğini de unutmamak gerekiyor. Sonuçta bir kaç dosyanın ortadan kaybolması ve davanın biraz fazla uzaması görülmedik olaylar değil.