Anasayfa Teknoloji Google Havadan İnternet Dağıtacak!

Google Havadan İnternet Dağıtacak!

Google tarafından devlete yapılan bir başvurunun açığa çıkması, şirketin yeni deneyler yaptığını ortaya koydu.

Google bir süre önce açıklanmayan miktarda paralar ödeyerek Titan Aerospace adlı bir uzay ve havacılık şirketini bünyesine katmıştı. Bu şirketin özellikle güneş enerjisiyle çalışan elektrikli insansız hava araçları üzerinde çalıştığı biliniyordu. Şimdiyse ortaya çıkan belgeler, Google’ın insansız hava araçlarıyla test uçuşları yapmak için Amerikan devlet kurumlarından gerekli izinleri aldığını ortaya çıkardı.

Google bu test uçuşlarını New Mexico’daki 1,400 kilometrekarelik bir alanda gerçekleştirecek. Bu tür hava aracı testleri için özellikle Federal Havacılık Ajansı’ndan (FAA) ve Federal Haberleşme Komisyonu’ndan (FCC) özel izinler alınması gerekiyor. Şirket bu uçuşlarda insansız hava araçlarını kullanarak belirli bir kapsama alanı içindeki kullanıcılara internet bağlantısı sağlamayı deneyecek. Bunun için iki farklı frekansta yayın yapılacak ve sonuçlar değerlendirilecek.

Google aynı zamanda bu tür yayınları yüksek irtifa balonlarıyla yapmanın yollarını da arıyor. Daha önce 20 kilometre irtifaya kadar çıkan insansız balonlarla WiFi internet bağlantısı dağıtma testleri yapan şirketin halen aynı proje üzerinde çalışmaya devam ettiği de biliniyor. Ancak WiFi yerine LTE üzerinden yayın testleri yürütülüyor.

Balonların internet ve telefon bağlantısı sağlamak için kullanımı, uydulardan daha ucuza geliyor. Ayrıca balonlar karasal baz istasyonları gibi sabit değiller ve dağlar gibi coğrafi engellerden fazla etkilenmiyorlar. Ancak onları güvenli biçimde uçuş koridorlarından uzakta uçurmak ve ihtiyaç duydukları enerjiyi devamlı sağlamak, çözülmesi gereken sorunlar. Öte yandan daha alçaktan uçan güneş enerjili insansız araçlar, özellikle acil ihtiyaç duyulduğunda, mesela doğal afet bölgelerinde ya da arama/kurtarma çalışmalarında, gerekli haberleşme bağlantılarını hızla sağlayarak büyük fayda sağlayabilirler.