Anasayfa Makale Tarihteki En İyi 10 Star Wars Oyunu

Tarihteki En İyi 10 Star Wars Oyunu

Bugüne kadar Star Wars evrenini konu alan bir sürü oyun yapıldı. Bu oyunlar arasından en iyilerini bir araya getirdik.

Star Wars denildiğinde, neredeyse 40 yıla varan bir geçmişten bahsetmemiz gerekiyor. İlk filmin 1977 yılında yayınlanmasının üzerinden tam 37 yıl geçti. Star Wars artık bir film değil, devasa bir marka olarak biliniyor. Çizgi filmler, oyuncaklar, figürler, hobi malzemeleri, kitaplar, çizgi romanlar derken aklınıza hayaline sığdıramayacağınız eşyaların, kıyafetlerin üzerinde bile Star Wars logosu görebilirsiniz.

Star Wars’ın sinema dışında başarılı olduğu bir diğer konu ise bilgisayar oyunlarıydı. Yıllar içinde Star Wars’ı konu alan bir sürü oyun yapıldı. Neredeyse her türde Star Wars oyunu gördük. Hazır Episode VII’nin çekimleri devam ederken ve heyecan doruktayken, geçmişte yapılmış en iyi Star Wars oyunlarına bir göz atalım istedik. Çünkü filmin vizyonlara girmesiyle beraber daha birçok yeni Star Wars oyunu göreceğiz gibi gözüküyor.

10 – Star Wars: Battlefront (2004)

star-wars-battlefront

Star Wars, Battlefield 1942 ile tanışsaydı ne olurdu diye soracak olursanız, tek bir cevabımız var: Battlefront. Bu oyun ile birlikte Star Wars hayranları, büyük cephelerde savaşlara girme fırsatını yakaladılar. Stormtropper, asiler, Wookieler ve hatta Ewokları canlandırarak, devasa haritalarda, devasa araçlar kullanarak mücadeleye giriştiler.

İlgi çekici grafikleri, zevkli oynanabilirliği ile yılın oyunlarından biri olarak ön plana çıkan Battlefront’un bir yıl sonrasında devamı da geldi. Sonrasında ise seri iptal edildi. Oyunun yayın hakları bu sırada Electronic Arts’a satıldı. DICE, Visceral ve BioWare’in katkılarıyla hazırlanacak yeni Battlefront oyunu 2015 yılında çıkacak. Hem eski serinin ruhunu yansıtacak, hem de Battlefield serisini andıracak oynanabilirliğe sahip olacak.

9 – LEGO Star Wars: The Complete Saga (2007)

lego-star-wars

Star Wars için birden fazla Lego oyunu hazırlandı. Complete Saga altında da eski ve yeni üçlemeyi içeren oyunları bir araya getirdiler. Oyun pazarında konu Lego olunca, aldığınız oyunun sizi pişman etmeyeceğini biliyorsunuz. Bir de buna Star Wars’ın eski ve yeni üçlemesini ekleyince, eğlenceli dakikalara davetiye çıkartıyorsunuz.

Serinin klasikleşmiş sahnelerini Lego esprileri ile görmek bir hayli zevkli. Ayrıca tüm Star Wars evreninin Lego’dan inşa edildiğini görmek, içinizdeki çocuğu hareketlendirecektir. Multiplayer olarak oynandığında daha da keyif alacağınızı belirtmek gerek. Bilgisayarınız ya da konsolun yoksa da üzülmeniz lüzumu yok. Lego Star Wars, alternatif olarak iOS platformunda da bulunuyor.

8 – Star Wars (1991)

star-wars-1991

Nintedo Entertainment System (NES) için geliştirilen Star Wars, unutulmayanlar arasında bulunuyor. Tamam, belki listenin üst sıralarında değil, ama birçok oyuncu için ilk Star Wars oyunu buydu. Oyuncular Tatooine gezegeninden başlayarak, filmin final yaptığı Death Star’a kadar uçabiliyorlardı.

Grafikler o dönem için oldukça iyiydi. John Williams’ın film için hazırladığı müzikleri 8-bit olarak dinlemek de, farklı hisleri bir arada yaşamanıza sebebiyet veriyordu. Bu arada söylemeden geçemeyeceğiz, oyun gerçekten çok zordu. Dönemin oyunlarının zorluk derecesini düşünürsek, bu oyun onlardan daha zordu. Oyunu tek bir seferde oturup, bitirebilenlere Death Star hediye ediliyordu.

7 – Star Wars: Rogue Squadron (1998)

star-wars-rogue-squadron

Factor 5 tarafından geliştirilen Rogue Squadron, dönemin en iyi ve en fantastik simülasyonlarından biriydi. 90’lı yılların sonuna doğru piyasada birçok simülasyon peydahlanmaya başlamıştı. Star Wars: Rogue Squadron, markanın da verdiği güvence ile diğer oyunların arasından sıyrılmayı başarmıştı.

Oyuncular çeşitli Asi savaş gemilerini kontrol ederek, İmparatorluğa karşı mücadele ediyorlardı. Uzayda ve çeşitli gezegenlerin üzerinde yapılan savaşlar tam 16 bölüm sürüyordu. Sadece uçaklara karşı değil, kara kuvvetlerine de dikkat etmeniz gerekiyordu.

Star Wars: Roge Squadron, N64’ün RAM eklentisini destekleyen ilk oyunlardan biri olma özelliği taşıyor. Bu yüzden grafikler dönemine göre fazlasıyla hızlıydı. O yıllarda 320×240 standart çözünürlük iken, Rogue Squadron ile 640×480 kalitesine ulaşıyordunuz.

Oyunun sağlam bir potansiyeli olsa da, multiplayer modunun bulunmamasını belki de en büyük eksiğiydi. Eğer bu özelliğe sahip olsaydı, daha da uzun yıllar oynanacak bir oyun olurdu.

6 – Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002)

jedi-knight-2-jedi-outcast

Kyle Katarn ve genişletilmiş evren. Bu ikilemeyi bir arada gören her Star Wars hayranının eminim tüyleri diken diken oluyordur. Jedi Knight serisi ile tanıştığımız Kyle Katarn, aslında bir paralı askerdir. Ancak Jedi güçlerine sahip olduğunu fark eder ve yeni kurulan akademinin ilk şövalyelerinden biri olur.

Sadece Jedi Knight oyunları değil, daha sonradan çıkacak çizgi romanlarla da önemli bir yere kavuşan Kyle Katarn ile Star Wars tarihinin en müthiş oyunlarından birine tanıklık ettik. Yeniden kurulmak istenen İmparatorluğa karşı, Rambo misali savaş açan Kyle Katarn ile filmlerden sonra neler yaşandığına da yakından baktık.

Jedi Knight II: Jedi Outcast, Single Player hikayesi dışında multiplayer modu ile de uzun yıllar oynandı. Halen yeni çıkarılan modlar ve fan yapımı ek paketler ile Jedi Knight efsanesi devam ediyor.

5 – Super Star Wars: The Empire Strikes Back (1993)

Super-Star-Wars-The-Empire-Strikes-Back

Super NES platformu için çıkarılmış bir başka Star Wars oyunu ile beraberiz. Super Star Wars serisi adı altında çıkarılan oyunlar, Star Wars evrenindeki ögeleri alıp, Super NES’in gücü ve performansı ile birleştiriliyordu. Bu oyun halen Star Wars filmlerini en iyi yansıtan başlıklardan biri olarak kabul edilir.

Platform tarzındaki oynanabilirliği ile The Empire Strikes Back filmini baştan sona bitirmenize olanak sağlıyordu. Ayrıca birden fazla karakter yöneterek, filmdeki olayları yeniden canlandırabiliyordunuz. Luke ile ışın kılıcı savaşlarına giriyor, Han Solo ile lazer silahınızı ateşliyordunuz. Oyun ayrıca arka planda kalan konulara da ışık tutuluyordu.

Şifre ile kayıt (Save) özelliğini başarılı bir şekilde kullanan oyun, bugünün grafikleri ile yeniden yapılsa piyasadaki birçok ödülü de çıktığı ilk günden kazanacaktır.

4 – Star Wars: Shadows of the Empire (1996)

SWSotE

Star Wars: Shadows of the Empire LucasArts’ın en başarılı oyunlarından biriydi. Firma bu oyun ile büyükler ligine de girmeye hak kazanmıştı. Oyunla birlikte kitap, çizgi roman serisi, müzik albümü ve figür serisi piyasaya sunulmuştu. Shadows of the Empire’ın pazarlaması, oyunun kendisi gibi çok başarılıydı.

5. ve 6. filmlerin arasındaki bir hikayede Dash Rendar isimli bir paralı askeri kontrol ediyorduk. Oyun içerisinde birçok farklı görev veriliyordu. Prenses Leia’yı, kötü Prens Xizor’un elinden kurtarıyor, Hoth savaşına giriyor, Boba Fett ile çarpışıyor ve hatta Mos Eisley’in sokaklarında motorsikletle geziyorduk.

İlk önce N64 için piyasaya sunulan Shadows of the Empire, daha sonrasında PC platformuna da sunuldu. Oyunun PC platformunda gözle görülür kalite ve performans artışı vardı. Bu da oyunculara uzun yıllar boyunca unutamayacakları bir Star Wars tecrübesi yaşatıyordu.

3 – X-Wing (1993)

star-wars-x-wing

X-Wing, LucasArts’ın PC için çıkardığı ilk Star Wars oyunu olma özelliğini taşıyordu. Tasarımcılar Lawrence Holland ve Edward Kilham, oyuncuları devasa bir galaktik savaşın içerisine sokuyordu. X-Wing, Y-Wing, A-Wing ve Asilerin kullandığı tüm alfabetik savaş uçaklarını kontrol edebiliyordunuz. Uçakların kokpitleri gerçekten de detaylıydı.

Oyuncular birçok özelliği bir arada kullanmak zorundaydı. Silahlar, kalkanlar, iticiler derken, bir yandan da onlarca TIE Fighter ile dövüşmek zorundaydılar. Ana görevin yanı sıra birçok yan görev de sunuluyordu. X-Wing, simülatör hastalarının uzun yıllar boyunca unutamayacağı bir oyun oldu.

2 – Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

star-wars-kotor

Oyun dünyasında Kotor kısaltmasıyla bilinen bu oyun, Star Wars evreninin çok ama çok öncesine uzanıyordu. Eski Cumhuriyet’in ilk yıllarına giden oyunculara, gerçek anlamda devasa bir evren sunuluyordu. RPG özelliklerini sonuna kadar kullanan Kotor, hikaye olarak filmlerden 4.000 yıl öncesinde geçiyordu. Oyuncular kendilerini Jedi Şövalyeleri ve Sith Lordu Darth Malak arasında buluyordu. Kotor, oyuncuyu seçim yapmaya zorlayan yapısı ile çok beğenilmişti.

Her oyuncunun hikayesi farklı şekilde ilerleyebiliyordu. Karanlık taraf ve aydınlık taraf olmak üzere iki yolunuz vardı. Yaptığınız hareketler, söylediğiniz sözler bu taraflardaki puanlarınızı etkiliyordu. Haliyle oyun sonundaki büyük savaşın kaderini de böylece değiştirebiliyordunuz.

Kotor, birçok oyun eleştirmeni tarafından tam puan ile ödüllendirilmişti. Bir kaç yıl sonrasında Kotor’un devamı çıktı ve o da ilk oyun kadar başarılı oldu. Star Wars: Knights of the Old Republic sadece bir oyun olarak öne çıkmadı. Star Wars evrenine yeni bir hikaye çizgisi ekleyerek, hayranları da mutlu etti.

1 – TIE Fighter (1994)

tie-fighter-1994

Liste başı sizi fazlasıyla şaşırtmış olabilir. Son yıllarda piyasaya sürülen Force Unleashed ya da Star Wars: The Old Republic gibi oyunlardan birini bekliyor olabilirsiniz. Piyasada gerçekten çok fazla Star Wars oyunu var. Hepsi de birbirinden güzel. Ama hiç biri TIE Fighter’ın kazandığı başarının yanına yaklaşamadı.

Başarı derken satış rakamları ya da puan ortalamalarından bahsetmiyoruz. O dönemde oyunlarla haşır neşir olmuş birine “En iyi Star Wars oyunu nedir?” diye sorarsanız size vereceği tek cevap TIE Fighter olacaktır. TIE Fighter, aslında X-Wing’in devamı niteliğinde piyasaya sürüldü. Bu sefer oyuncular, hikayeye İmparatorluk cephesinden bakıyordu.

TIE Fighter, aradaki 1 yılı göz önünde bulundurduğumuzda, grafik ve ses efektleri bakımından fazlasıyla gelişmiş bir oyundu. Star Wars evreninin en korkulan isimlerinden biri olan Amiral Thrawn’a yardım ediyorduk. Daha da güzeli, ilerleyen görevlerde Darth Vader ile yan yana savaşabilme imkanı da sunulmuştu.

Görevler arasındaki sahneler ise ayrı bir hikayeydi. Star Wars evrenindeki politik savaşlara hayran olan her kişinin, heyecanlanmasına sebebiyet veren diyaloglar yaşanıyordu. Son olarak İmparatorluk içindeki Secret Order of the Empire takımına girmeye hak kazanıyordunuz. Bunların hepsini bir araya getirdiğinizde, hem görsel, hem de atmosfer açısından bugün asla tadamayacağımız bir Star Wars oyunu çıkıyor.