Anasayfa Haber Windows 9’a Cortana Geliyor

Windows 9’a Cortana Geliyor

Sızan haberlere göre Windows 9 içinde Microsoft’un kişisel asistanı Cortana da yer alacakmış.

Bir sonraki nesil Windows işletim sisteminin halka tanıtılacağı tarih yaklaşırken, basındaki sızıntıların da arkası kesilmiyor. Özellikle WinFuture gibi Alman sitelerinin bu sızıntılara katkısı çok büyük. Tahminler, bu sitelerdeki habercilerden en az birinin elinde bir Windows 9 kopyasının bulunduğu ve elde ettiklerini düzenli şekilde sızdırdığı yolunda gelişiyor.

Nitekim en son sızıntı da bunu doğrular nitelikte, Windows 9 içindeki kaynak dosyaları arasında Microsoft’un mobil cihazları için geliştirdiği Cortana uygulamasının da dosyaları bulunmuş. Cortana, şirketin Apple tarafından geliştirilen Siri’ye karşı geliştirdiği ve hayli da başarılı bir kişisel asistan uygulaması. Bu tür tüm uygulamalar gibi, yazılı ya da sözlü olarak sorulan sorulara internet üzerinden cevap buluyor. İleride bu uygulamaların daha da gelişip, bilim-kurgu filmlerindeki gibi bilgisayarlarla olan ana iletişim yöntemimiz haline gelmesi planlanıyor.

Microsoft’un Cortana’yı da Windows 9’a katması çok şaşılacak bir durum değil. Son günlerde gelen haberlere bakılırsa Windows Phone işletim sistemi içindeki pek çok başarılı uygulama Windows 9 içinde masaüstümüzde de boy gösterecek. Ancak şirketin Cortana’yı henüz işletim sisteminin temel bir bileşeni haline getirmeyeceği, istendiğinde açılabilecek bir uygulama olarak bırakacağı, kaynak dosyalarındaki kodun okunmasından anlaşılabiliyor.

Öte yandan Apple’ın da benzer bir girişimi yakında gerçekleştirmesi bekleniyor. Her ne kadar Siri şimdilik sadece iOS cihazlarla sınırlı kalsa da, şirketin bu uygulamayı Mac OS işletim sistemine ve haliyle bilgisayarlara entegre etmeyi planladığına dair ciddi bulgular var. Bunlardan en önemlisi de Apple’ın yakın zamanda bu konuda aldığı bir patent. Böyle giderse bir kaç seneye kadar cihazlarımıza sırf sesle kumanda etmeye başlayabiliriz.