Anasayfa Haber Toshiba Bilgisayarda Küçülme Kararı Aldı

Toshiba Bilgisayarda Küçülme Kararı Aldı

Toshiba, düşen bilgisayar satışları karşısında dizüstü bölümünde küçülmeye gitme kararı aldı.

Toshiba’nın bir süredir bilgisayar satmakta zorlandığı biliniyordu. Ancak diğer Japon elektronik devleri gibi Toshiba’da pek çok alanda faaliyet gösterdiğinden, marka değerine olumsuz yansımaması için satışlarındaki dalgalanmaları sineye çekiyordu. Ancak işler pek de yolunda gitmiyor olsa gerek ki, şirket bilgisayar departmanında ciddi oranda küçülme kararı aldı.

Bu bağlamda şirketin PC bölümünden yaklaşık 900 kişi işten çıkarılacak, ayrıca satış noktalarının yarısından fazlası da feda edilecek. Bu durum öncelikli olarak kişisel kullanıcıları etkileyecek, çünkü Toshiba kalan iş gücünün neredeyse tamamını kurumsal satışa odaklamayı planlıyor. Şirketin halen var olan Portege, Kira, Satellite ve Japonya pazarında bilinen Dynabook markalarından hangilerinin ayakta kalacağı, hangilerinin ise rafa kaldırılacağı henüz belli değil.

Ancak Toshiba’dan gelen açıklamalar şirketin PC geliştirme ve üretme işinden tamamen çıkmayacağını ortaya koyuyor. Bir şirket sözcüsünden gelen açıklamaya göre, Toshiba kurumsal satışları terk etmeye niyetli değil. Ayrıca şirketin PC alanındaki teknolojik bilgi ve tecrübesi, çalıştığı diğer alanlarda da doğrudan faydalı oluyor, bu yüzden de sektörü tümden bırakmayacaklar.

Toshiba, bilgisayar departmanındaki bu yeniden yapılanmanın şirkeye 186 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacağını tahmin ediyor. Yakın gelecekteki kurumsal satışlarını ise en azından % 50 oranında artırmayı hedefliyorlar. Şirketin bilgisayar satışlarının geçtiğimiz ilkbahar aylarında önemli bir artış yaşadığı, ancak yine de 2012 rakamlarının çok gerisinde kaldığı biliniyor.

Haber Güncellemesi – 25.09.2014

Bu haberimizle ilgili olarak TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş. bir açıklama göndermiş. Bağımsız habercilik ilkesi gereği bu açıklamayı da buradan siz okurlarımıza yorum katmadan ulaştırıyoruz.

TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş., Istanbul, 24.09.2014

Toshiba’nın PC işini yeniden yapılandırmasıyla ilgili son dönem basında çıkan haberlerin bir kısmı, Toshiba tarafından yapılan resmi duyuruların dışında farklı şekillerde tüketicilere yansıtılmıştır.

Konuya ilişkin Toshiba Japonya tarafından yapılan açıklamada, Toshiba’nın B2B pazarındaki geniş ürün yelpazesini genişleteceği, kurumsal kullanıcılara yönelik farklı satış kanallarını ve iş ortaklarını kullanarak çözümler üretmeye devam edeceği belirtilmektedir. 2016’ya kadar B2B satışlarının tüm satışlar içerisinde %50 oranında arttırması beklenmektedir.

Toshiba IoT’i ( Nesnelerin Interneti) aktif olarak destekleyecektir. PC teknolojilerindeki farklılaştırıcı güçlü yönlerini kullanarak sosyal altyapı, bulut, sağlık sektörü ve ev uygulamaları gibi alanlarda yenilikçi ve çekici IoT ürün ve hizmetleri sunacaktır. Toshiba, farklı iş alanlarındaki teknolojileri birbirine bağlayan IoT uygulamalarını etkin olarak kullanarak, yalnızca PC donanımı satışlarına bağlı olmadan, gelişmiş hizmetler ve çözümler için ana teknolojilerini birleştiren bir iş modeli inşa etmeye hız verecektir.

Toshiba B2C pazarında ise, değişken, satış ölçeğine ve hacmine bağlı mevcut iş modelinde, bazı ülke ve bölgelerdeki satış birimlerini optimize edecektir. Toshiba, B2C kaynaklarını B2B ile de işbirliği yaparak; küresel iş süreçlerini optimize ederek, platform sayısını azaltarak satın alma ve dağıtım masraflarını düşürmeyi hedeflemektedir.

Söz konusu duyuru Türkiye pazarı için herhangi bir değişiklik yapmamaktadır.