Anasayfa Haber Minority Report Adım Adım Gerçekleşiyor!

Minority Report Adım Adım Gerçekleşiyor!

Olası suçları işlenmeden önce tahmin etme yolunda bir adım daha atıldı.

İnternetin sağladığı bilgi ve imkanlar, sıra dışı çalışmalar gerçekleştirmeye imkan tanıyabiliyor. Üstelik bunun için veri çalmanıza ya da benzer yasa dışı yollara başvurmanıza da gerek yok. Doğru kaynakları bulabilirseniz, hemen her türden veriye ulaşmanız mümkün. Mesela belirli bir bölgenin nüfus yoğunluğu, yaş dağılımı, mobil telefon kullanım oranları ve suç istatistikleri gibi bilgileri çeşitli kaynaklardan edinmek mümkün.

Tabii bu veriler kişisel gizliliğin korunması için genellikle anonim hale getirilip, harmanlanarak size veriliyor. Ama bu şekilde bile ne yaptığını bilen kişilerin elinde çok önemli işlerde kullanılmaları mümkün olabiliyor. Mesela İtalya’daki Trento Üniversitesi’nde çalışan biliminsanları, bu saydığımız verileri kullanarak çok ilginç bir çalışma gerçekleştirmişler.

Londra için yukarıda saydığımız verileri toplayan uzmanlar, oluşturdukları algoritmayı kullanarak, önceden suç işlenme ihtimalini tespit etmeye çalışmışlar. Algoritmanın amacı toplumsal dinamikleri analiz ederek, ne zaman ve nerede bir suç işlenebileceğini önceden tahmin etmekmiş. “Once Upon A Crime” adı verilen bu çalışma ne kadar başarılı olmuş dersiniz?

Uzmanlara göre bu algoritmayı çalıştıran bilgisayardan çıkan sonuçlar, olası suçların yeri ve zamanı konusunda ortalama % 70 civarında isabetli tahminler ortaya koymuş! Bu oran basit bir tesadüf olamayacak kadar yüksek. Ancak tabii ki ne tür suçun, kimler tarafından işleneceğini tahmin etmek henüz mümkün değil. Ancak doğru veri bankaları ve algoritmalarla, onu da başaramamak için pek fazla sebep olmasa gerekir!