Anasayfa Video Philips 349X7 34 İnç Kavisli Monitör İncelemesi

Philips 349X7 34 İnç Kavisli Monitör İncelemesi

Philips 349X7 modeli ile ultra geniş 21:9 görüntü oranında kavisli bir model ile karşımızda. Beyaz tasarım ile farklılaşan 34 inçlik dev monitörün özelliklerine yakından bakalım…

349X7 modeli ile Philips, kavisli monitör ailesine 34 inçlik dev bir ekran ekledi. Ultra Wide yani ultra geniş tasarımlı monitör, klasik ekranlardan çok farklı bir görünüme sahip.

Son zamanlarda piyasadaki 21:9 en boy oranlı monitörlerin arttığını görüyoruz. Sinematik geniş ekran olarak da bilinen bu oran, bu formatta çekilen filmleri altta ve üstte siyah barlar olmadan izlememizi sağlıyor.

21:9 en boy oranlı monitörlerin karşısına ilk geçtiğinizde gerçekten hoş bir deneyim sunuyorlar. Özellikle bir de YouTube’dan 21:9 videolar açıp izlemeye başladığınızda vizyonunuzun tipik 16:9 oranına sahip monitörlere oranla oldukça genişlediğini farkediyor, bir bakıma evde IMAX tecrübesi yaşıyorsunuz.

Tasarım ve Ergonomi

Ekran 1800R kavisli bir yapıya sahip ve yan kenarlar çoklu monitör kullanımı için optimize edilerek inceltilmiş. Beraberinde gelen stand metalik ayaklara ve beyaz gövdeye sahip. Bu stand monitörü 150mm yükseltip alçaltmaya 25 dereceye kadar eğmeye imkan tanıyor. Monitörün ayrıca VESA montaj standardını desteklediğini belirtelim.

Saydam yüzey üzerine yazılmış, aydınlatmalı Philips logosu ise gece çalışırken dikkat dağınıklığı istemeyenler için için kapatılabiliyor veya ışık şiddeti düşürülebiliyor.

Monitör renginin muhtemelen çoğu kişi için satın alma kararını belirleyen ana kriterden birisi olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü günümüz bilgisayarlarında hakim renk malumunuz siyah. Gerek kasa, gerek çevre birimlerimiz ezici oranda siyah renklerde karşımıza çıkıyor ve sisteminin görünüşüne önem verip bütünlüğü bozmak istemeyenler için beyaz renk satın alma kararını belirleyebilir.

Sistem bileşenlerini özellikle beyaz seçenler veya Apple kullanıcıları içinse monitörün güzel bir tercih olacağını belirtmemiz gerek.

Özellikler

34 inç yani 86cm büyüklüğünde bir VA panel barındıran 349X7, 300 cd/m² parlaklık, 3000:1 tipik kontrast, griden griye 4ms’lik bir tepki süresi ve %117,3 sRGB renk gamına sahip. 178 derecelik yatay ve dikey izleme açıları günlük kullanım için oldukça yeterli.

VA paneller IPS panallere göre daha yüksek kontrast oranı sunmalarıyla bilinirler ancak genellikle daha sınırlı izleme açısı ve daha yüksek gecikme süreleriyle gelirler ancak Philips’ın kullandığı panelde izleme açısı gayet IPS’lerle yarışır düzeyde

Monitörün barındırdığı dahili stereo hoparlörler 5W gücünde ve sadece temel düzeyde ses almak için yeterliler. Menüden ses kaynağını HDMI, Display Port veya analog giriş olarak belirleyebiliyoruz.

Ürün standla birlikte 8 kilo 200 gram ağırlığında, 810mm genişlik, 444mm yükseklik ve 292mm derinliğe sahip. Tipik kullanımda 70W güç tüketiyor.

Çözünürlük ve tazeleme oranı

Monitör Ultra Wide QHD olarak da bilinen 3440x1440p çözünürlüğe sahip ve bu çözünürlük 4K’daki kadar piksel barındırmadığı için ekran kartları 4K’ya göre daha yüksek akıcılık elde edebiliyor. Bir nevi WQHD ile 4K arasında bir çözünürlük diyebiliriz.

Monitör bu çözünürlükte 100Hz tazeleme oranına çıkabiliyor. Freesync desteği sayesinde tazeleme hızını 40 ile 100Hz arasında değiştirebilen monitör oyunları standart 60Hz monitörlere göre daha akıcı gösteriyor. Yüksek tazeleme oranlı monitörlerle oyun oynayanlar demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. Bu monitörlerde biraz vakit geçirdikten sonra 60Hz’e döndüğünüzde neyi kaçırdığınızı çok daha iyi anlıyorsunuz.

Bu anlamda monitör film izleme, oyun gibi pek çok farklı alanda kullanıcılarını tatmin etmek isteyen bir ürün izlenimi veriyor.

OSD Menü

Monitör menüsüne arka taraftaki thumbstick’i sağa çekerek ulaşabiliyorsunuz. Monitörde başka buton bulunmuyor. Menüde Türkçe dil desteği de mevcut. OSD menüsü altında monitörün görüntüyü veya sesi hangi porttan alacağını, keskinlik, doygunluk, kontrast gibi seçenekleri seçebildiğimiz gibi resim içinde resim gösterme ve SmartSize fonksiyonu sayesinde gelişmiş en boy oranı ayarlaması yapabiliyorsunuz.

Giriş çıkışlar

Monitörün arkasına baktığımızda USB 3.0 HUB özelliğini görüyoruz. 1’i mobil cihazlarınızı şarj etmek için yüksek amper sağlayan 4 adet USB 3.0 portu sunulmuş. Girişler kısmında 1 adet DisplayPort 1.2, 1 adet HDMI 1.4 ve 1 adet HDMI 2.0 portu görüyoruz.

Ses konusunda da Philips bize nispeten zengin seçenekler sunmuş. 2 adet 3.5mm analog jack var. Bunlardan birisi kulaklık çıkışı, diğeri de ses girişi olarak işlev görüyor.

Beraberinde gelen kablolar

Kutudan çıkan kablolar arasında HDMI ve display port kabloları, güç adaptörü, analog ses kablosu ve USB 3.0 A’dan B’ye kablo bulunuyor. Kabloların da beyaz renkte olmaları ürünü tamamlayan hoş bir özellik olmuş.

Işık sızması mı IPS Parlaması mı?

Malesef çoğu LED ekranda görmeye alıştığımız gibi bu monitörün de IPS Glow yani yan açılardan parlak bölgeler görünme sorunu mevcut. Ayrıca alt kısımlarda bir miktar ışık sızması görebilirsiniz. Ancak görüntünün genelinde bir homojenlik olduğunu söyleyebiliriz.

Input Lag değerleri:

  • Düşük: 3.0ms
  • Ortalama: 10.7ms
  • Yüksek: 17.6ms

Sonuç Değerlendirme

Philips bu monitörle birlikte birden çok kitleye hitap eden bir ürün hedeflemiş. 100Hz tazeleme oranı ve Freesync desteği ile oyunculara, yüksek kontrast ve kıvrımlı paneliyle filmseverlere göz kırpıyor.