Charity Engine nedir?

runo19

Hectopat
Katılım
5 Nisan 2014
Mesajlar
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bu program nedir? Bu gün PC'yi açtığımda görev çubuğunda bu programla karşılaştım yükleniyor fakat bir türlü bitmiyor. PC'yi aşırı derecede ısıtıyor bilgisi olan var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İngiltere'de, Worldwide Computer Company isimli firma tarafından kurulan ve sosyal sorumluluk perspektifinde faaliyette bulunan Charity Engine, evlerde atıl vaziyetteki bilgisayarları işe yaratıyor. Kuruluş, sağladığı kaynağı bilişim projelerinin desteklenmesi için harcıyor.

Günümüzde bilgisayar fiyatlarının giderek ucuzlamasının yanında modellerinin daha kısa sürelerde güncelleniyor olması, kullanıcıların birden fazla bilgisayar sahibi olmalarını beraberinde getiriyor. Bunun doğal bir sonucu olarak kullanıcıların önemli bir bölümü eski bilgisayarlarını evlerinin bir köşesinde öylece bırakabiliyor. İngiliz Charity Engine, bu donanımları atıldıkları yerlerden çıkartarak yine bilişimin gelişimi perspektifinde değerlendiriyor.

Atıl durumdaki donanımları kullanan şirketler bunun karşılığında Charity Engine'e bir ücret ödüyor. Bu kaynak, teknoloji eksenli yarışmalarda bir ödül ya da teşvik unsuru olarak değerlendiriliyor. Charity Engine'in kurucusu Mark McAndrew, kullanıcıların yüzde 1'inin evlerinde atıl vaziyette bulunan bilgisayarlarını böyle bir amaç için vermeye sıcak baktığını ifade ediyor. Bilgisayar sahiplerinin iştirak ettiği bir oylama sonucunda yüzde 5 gibi nisbeten düşük oranda bir kitle böyle bir girişime destek verebileceklerini belirtiyor.

Uygulama biçimine bakıldığında benzer bir projenin ülkemizde de başlatılabileceği ve bu sayede bilişim eksenli yarışmaların, inovasyonun teşvik edilebileceği söylenebilir. Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz Tüted Yönetim Kurulu Üyesi ve Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, kullanımda olan bilgisayarların atıl kapasitelerinin, (örneğin geceleri) bilimsel amaçlı projelerde kullanılması konusu ülkemizde de yakından takip edilen bir konu olduğunu belirtiyor. Ruacan, konuya ilişkin şu açıklamayı yapıyor:

"Türkiye'de benzer girişimler çeşitli üniversiteler ve Tübitak gibi kurumlar bünyesinde halen yürütülmekte. Hatta bu alanda bahsi geçen SETI gibi projelere Türkiye'den dahil olan pekçok bilgisayarlar bulunmakta. Tüted olarak önümüzdeki dönemde Grid Computing ve Peer-to-Peer teknolojilerinin Telekomünikasyon sektörü başta olmak üzere hayli gündemde olacağını düşünüyor ve konuyu yakından takip ediyoruz."

Yasad Yönetim Kurulu Üyesi Atila Zeybek ise, yaptığı değerlendirmede 'Charity Engine' uygulamasını çok faydalı bulduklarını ifade etti. Zeybek şunları söyledi:

"Kişisel ya da kurumsal bilgisayarlarının CPU’ları gerçekten de %80 oranında boş kalabiliyor. Oysa gönüllü paylaşımla bu atıl alandan “süper bilgisayar” dediğimiz çok pahalı bilgisayarların randımanını sağlayabilmek mümkün.

Yasad’ın potansiyel projeleri dahilinde de “Yasad Yüksek Kapasiteli Bilgisayar Tarlası, Bulut Bilişim ve Simülasyon Teknoloji Merkezi” başlığı altında bir çalışmamız var ama henüz taslak aşamasında. Bu projede öncelikle gönüllü üyelerin bilgisayar kaynakları için benzer bir örgütlenme oluşturulabilir mi ve ortaya çıkan güç makul ücretlerle ya da yardım amaçlı değerlendirilebilir mi diye araştırıyoruz. Uygun bir ArGe projesi kapsamında ele alınırsa bu projenin başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz."


Kaynak : Turk.Internet.com
 
Saatlerce beklememe rağmen bir türlü yüklenmiyor ve dediğim gibi aşırı cpu kullanıyor, bilgisayarın ısısı 85 dereceye kadar çıkıyor. Durdurup silsem sorun olur mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayrına mühendislik diye basitçe çevirebiliriz.

Bence sil daha çok kullanılmayan bilgisayarlar için oluşturulmuş bir sistem bu
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı