AM3+, FM2+ ve 1150 soket kararsızlığı, işlemci önerisi

adgn

Kilopat
Katılım
24 Temmuz 2014
Mesajlar
101
Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Merhabalar, Phenom II 1090T tabanlı PC'mi topladığımdan beri yeni donanımları hiç takip etmedim ve çok geri kaldığımı farkettim. Araştırmalarım doğrultusunda kafamda deli sorular oluştu haliyle. Bahsettiğim soketlerden ilk ikisi eyvallah da 1150'te ne alaka derseniz... o kadar kararsızım işte.
Yeni sistemimi uzun ömürlü bir soket üzerine kurmak istiyorum. AMD bağımlısı birisi olarak ilk önce AM3+ sistem toplama kararı vermiştim fakat FM2+ ile gelen teknolojileri görünce kafam karıştı. Dikkat ettiğim kriterler şunlar;
  • Uzun süre aynı soketin işlemcilerini kullanmak.
  • Güç-Performans kazancı
  • Oyun performansı
  • DDR4 teknolojisi ile uyumluluk (bunun için çok erken sanırım)
AMD'nin önümüzdeki yıllarda Apu'lar üzerine yoğunlaşacağını okumuştum, FX (AM3+) serisi için şu an bile net planları yok sanırım. Ama embedded gpu kullanmayacağım için AM3+ daha uygun gibi geliyor. Diğer yandan Apu'lar daha az güç tüketiyor ve A10-7850K'nın Cpu'su FX-8320'ye yaklaşan bir performans gösteriyor gibi (emin değilim) ve yeni nesil Amd ekran kartları ile Apu'daki Gpu'yu birleştirme imkanım da var. İşte burada farklı bir kararsızlık ortaya çıktı. Acaba Nvidia ekran kartlarına da mı yönelsem dedim. Eğer böyle olursa zaten Apu'nun hiçbir anlamı kalmayacak. Intel tarafında ise Haswell işlemcileri öve öve bitiremiyor insanlar o taraf hakkında detaylı bilgiye sahip değilim ama şartlarda anlaşırsak Intel'e de geçebilirim hacı.

Kısaca sorularım şunlar;
  1. Hangi soket daha uzun ömürlü olacak?
  2. A10-7850k mı FX-8350(ya da8320) mi yoksa Intele yönel! mi? Eğer intel ise en az FX-8350 seviyesinde ve max 50 TL değerinde 1150 soket i5 işlemci ne önerirsiniz?
Biraz uzun oldu ama vakit ayırıp fikirlerinizi sunarsanız sevinirim. Teşekkürler :)
 
öncelikle bütce az ise AMD FX kullanmanızı ve ekran kartı takmanızı öneririm APU yani A10-7850k bir süre sonra oyunlara yetmicektir apu sistemi şuan gelişmekte olan birşey apudan vazgecip direk fx işlemcili bir sistem toplayıp kullanmak daha mantıklı ilerde işlemciyi değiştirmek isterseniz 9570 fx ile degitirebilirsiniz am3+ soketine uzun bir sure işlemci gelicek gibi geliyor tabiki karar sizin
 
Çok uçuk bir bütçe ayırma taraftarı değilim. Önemli olan uzun süre kullanabileceğim bir soket. İlk etapta 500TL'ye kadar bütçe ayırdım işlemci için ama ilerde daha yüksek bütçeyle işlemci almak istediğim zaman yine soket derdi yaşamak istemiyorum amacım o aslında. Devasa i7 işlemciler de de ihtiyacım yok açıkcası o kadar para vermeyi de gereksiz buluyorum o yüzden bu fiyat aralığını seçtim.
Bu arada FM2+ soketti tamamen seçeneklerden çıkarmak daha mantıklı gibi geldi teşekkür ederim seçenek azaldı.
 
@FireStorm aynen dediğin gibi 220w çok. FX-8320 de 125w ve Haswell'lere göre çok bence. Şu an kullandığım 1090t de öyle... Intel'e geçmem daha mantıklı geliyor şu an. i5-4570'e geçmeye değer mi peki? Yoksa 400-500TL daha fazla verip daha iyi bir anakartla birlikte i5-4690k mı?
 
1150 soketi daha güncel ve ileriye yöneliktir biraz daha masraflı tabiki intel ama bence değer tabi z97 çipsetli bi anakart alırsanız daha iyi olur çünkü z97 ile birlikte bi sürü yenilik geldi sata express m.2 ssd ve bunun gibi araştırarak görebilirsiniz diğer yenilikleri. Ayrıca intel işlemciler amd işlemcilerden daha az güç tüketiyor buda bir artı bence.
 
1150 soketi kullanabilirsiniz. I3-4150 ise bu sokette ki en iyi f/p işlemcilerinden biridir. 1150 soketin geleceği varken AM3+ platformu biraz sönük kalıyor. FM2+ platformu ise APU'lar için.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı