Oyunda Bir Süre Bekledikten Sonra GPU aniden soğuyor?

Alper Arda Yazar

Hectopat
Katılım
10 Haziran 2013
Mesajlar
430
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Yaklaşık 1 hafta önce temizlik amaçlı kasayı açmıştım bayağı da bir temizlemiştim. Hazır elimi değmişken 1 yıldır değişmeyen termal macunları da değiştireyim dedim. Baktım evdeki bitmiş, ben de dandik bir bilgisayarcıdan 5 liraya aldım. Tabii ki çin malı markasız bir şey.

CPU ve GPU' ya sürdükten sonra oyuna girdim önceden 80 civarı olan sıcaklık 90-100 arası oldu. Yaklaşık 1 haftadır böyle kullanıyorum. Cuma günü Noctua NT-H1 macun sipariş ettim İnventus'tan. Maalesef bayram dolayısıyla daha gelmedi perşembe gelir sanırım. Gelir gelmez değiştireceğim.

Neyse bugün arkadaşım geldi BF3 oynayalım dedik. Girdik yarım saat falan oynadık bu arada sıcaklık 95-100 arasıydı hep. Sonra arkadaşım evine gitmek için kalktı ben de kapıya kadar eşlik ettim orda da yaklaşık 2 dk konuştuk. Bilgisayar BF3'te Deploy ekranındaydı yani öldükten sonra tekrar doğma yeri. 2-3 dakikadır o ekranda duruyordu. Sol üstte MSI Afterburner Gpu sıcaklığı açık. Sıcaklık geldiğimde 67'ydi. Dedim heralde bekleme ekranında ondan soğumuş. Sonra oynamaya başladım sıcaklık artmıyor. En fazla 70-72 oluyor. Bayağı oynadıktan sonra hala böyleydi. Acaba oyundan mı kaynaklı diye MSI Kombustor açıp test ettim. Bu olay olmadan önce de aynı testi yapmıştım 95 derece görmüştü. Şimdi sadece 71 derece :D

Sonra bilgisayarı açıp kapattım. Oyuna girdim yine eskiye dönmüş 96-100 arası. Düşündüm nasıl düştüğünü sıcaklığın. Yine aynı şekilde deploy ekranında 2 dk falan bekledim. Daha doğrusu sıcaklık 69-70 olana kadar. 69 olunca doğdum. Ve yine mutluluk verici o görüntü :D 70'i geçmiyor :D

Sorumu anlamışsınızdır zaten. Neden böyle oluyor anlamadım. Ama güzel bir şey olduğu kesin :D Sizler de denerseniz sevinirim. Sebebini bilen varsa da lütfen yazsın çok merak ettim...

Edit: Söylemeyi unutmuşum MSI Kombustor'da aynı testte sıcaklık düşükken yüksek olduğu hale göre yaklasık 5 fps daha az oluyor.

Not: Ekran kartım Sapphire 7870XT
 
Bu durum sensörlerden mi yazılımdan mı kaynaklanıyor anlamadım ama ben de oyunu durdurduğumda ekran kartı sıcaklığı 55 iken bir anda 48-49'a düşüyor
 
Sana karmaşık gelen bu işlem bence çok basit. Oyuna girer girmez ekran kartı kullanılmaz. Deploy ekranında GPU rehber yapmıyor bişey yapmıyor. Bu bağlamda sıcaklığın düşmesi çok normal.

Recep Abi sanırım tam anlayamamaşsın. Deploy ekranında beklerken sıcaklık 69'a düşüyor daha sonra oyuna girince de yükselmiyor. En fazla 72 falan oluyor. Oysa ki normalde 90'larda oluyordu. Ama bilgisayarı yeniden başlatınca eski haline dönüyor yine 90'lara çıkıyor. Ayrıca Deploy ekranında bekleyip benchmark testi yapınca da 70 civarında oluyor. Yukarda da dediğim gibi önceden benchmarkta 95 oluyordu.

Galiba başlık biraz yanıltıcı olmuş özür dilerim o yüzden ama başka türlü de anlatamadım :(
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı