Anasayfa Makale Pratik ati2dvag.dll ve ati3duag.dll hataları ve çözümü

ati2dvag.dll ve ati3duag.dll hataları ve çözümü

Bilgisayar sektöründe bazı hatalar vardır ki belki de bu hatayı hayatlarında bir kez dahi görmemiş insan yoktur. Her ne kadar “ati2dvag.dll” veya “ati3duag.dll”  hatası bu hatalardan birisi olmasa da birçok kullanıcıyı rahatsız eden ve sık karşılaşılan hatalardan biridir. Peki bu iki hata neden kaynaklanır ve çözümü nedir?

Öncelikle sisteminizde Windows XP kuruluysa ve ekran kartınızda AMD/ATI ise bu hatayı alma olasılığınız bir hayli yüksek. Aslında şöyle bir gerçek var: güncel XP sürümleri bu hatayı almıyorlar. Daha çok korsan işletim sistemi kurup da güncelleştirmeleri kapatan kullanıcılar bu hataya maruz kalıyorlar. Buna karşın birçok kullanıcı suçu ses kartına, bellek modüllerine, ekran kartına veya güç kaynağına yüklüyor. Halbuki sorun, Microsoft’un işletim sistemindeki ufak bir hatadan kaynaklanıyor. Yaptığımız incelemede hatayı alan kişilerin hata raporlarına baktığımızda hepsinde şu dosyaları görüyoruz: aec.sys, dmusic.sys, cdaudio.sys, sfloppy.sys, splitter.sys, drmkaudio.sys, kmixer.sys. Sorunun nedeni ise kodlarında bir hata bulunan eac.sys dosyası.

Peki ya çözüm? İşletim sistemini daima güncel tutan ve hata raporlarını toplayıp bunlar için yama hazırlayan Microsoft, bu sorun için de iki adet yama hazırlamış durumda. Bu yamalardan ilki KB900485, ikincisi ise KB920872.

İlk olarak KB900485 yamasının açıklamasına bakalım:

Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) tabanlı bir bilgisayarda aşağıdakine benzer bir Dur hata iletisi alabilirsiniz:

DUR 0x0000007e (parametre1parametre2parametre3parametre4)
aec.sys

Görüldüğü gibi bu hatayı alan sistemlerin hepsinde bulunan aec.sys, Service Pack 2’den sonra ayrıca güncellenmiş. Şimdi bir diğer yama olan KB920872‘nin açıklamasına bakalım:

Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) çalışan bir bilgisayarda ses dosyaları çalmaya çalıştığınızda aşağıdaki belirtilerden biri veya daha fazlasıyla karşılaşabilirsiniz:

  • Kayıttan çalınan ses dosyasını duraklattıktan sonra devam ettirdiğinizde, ses dosyası doğru konumdan çalınmaz. Bunun yerine, kayıttan çalınan ses dosyası, parçanın rasgele bir yerinden devam ettirilir.
  • Ses dosyasını kayıttan çalma sırasında rasgele olarak aşağıdaki Dur hata iletisini alırsınız:
Dur 0x0000004E
PFN_LIST_CORRUPT

Sonuç olarak bu iki güncelleştirme sisteminizde eksik olduğunda ati2dvag.dll ve ati3duag.dll hatalarını almanız gayet normal.

Technopat olarak ilk tavsiyemiz daima güncelleştirmeleri açık tutmanız. Bu sayede sadece bu değil, daha birçok sorundan kurtulabilirsiniz.

Yamaların indirme adresleri:
KB900485-v2

KB920872

Tüm bu sorunlara elveda demek ve en güncel sürücülerin otomatik yüklenmesi için şimdi Windows 7’yi yükleyin!