Anasayfa Haber Ekran kartlarının performans sınıflandırması

Ekran kartlarının performans sınıflandırması

Technopat olarak Ekran kartları denince piyasada zilyon çeşit model olduğu için sınıflandırma ve satın alma konusunda bir rehber hazırlama gereği duyduk. Bu rehber sayesinde, karttaki GPU’nun model numarasına bakarak ilgili kartın diğer kartlara nazaran hangi seviyede olduğunu yaklaşık olarak tahmin edebileceksiniz.
Öncelikle en temel sınıflandırmadan bahsedelim: Kartlar giriş, orta ve üst seviye olarak sınıflandırılmaktadırlar. Peki bir kartın hangi seviye olduğu nasıl anlaşılır?

En üst seviye kartların 9 en alt seviye kartların ise 0 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.  Bu durumda kartın model numarasındaki soldan ikinci rakama bakmanız gerekiyor.

nVidia GeForce GTX480
AMD ATI Radeon HD 5870

Örnekten de anlaşılabileceği gibi yukarıdaki GPU’lar üst sınıfı temsil ediyor. Zira 9 üzerinden 8. seviye, en yüksek performans anlamına gelmekte. En üst seviye olan 9. seviye ise tek bir GPU değil, çift GPU’lu kartları anlatmak için kullanılıyor. Model numarasında soldan ikinci rakamın 9 olduğu kartlar, bu tür çift GPU’lu en yüksek performanslı kartlardır. Örneğin:

GTX 290
HD 5970

Orta sınıf kartlar için de aşağıdaki örneğe bakılabilir:

GTX 460
HD 5670

Giriş seviyesi kartlar ise 9 üzerinden 4. seviyede yani alt sınıf kartlardır.

9400 GT
HD 5450

Intel cephesine bakacak olursak

Intel GMA X3100

Burada da görüldüğü gibi soldan ikinci rakam 1 dir. Yani 9 üzerinden 1 puan, çok düşük bir performans. Bütünleşik olan bu ekran kartı ile amaç videoların izlenebilmesini sağlamaktır.

Intel GMA 900

Burada ise soldan ikinci rakam “0” olduğuna göre bu kart ile oyun oynamak mümkün değil.

SIS, VIA ve S3 gibi diğer GPU’lar da genelde bütünleşiktir.Dolayısıyla oyun ve HD içerik için uygun değildirler.

Bir başka ayrıntı ise aynı GPU ailesinde sağdaki rakamlar arttıkça da performansın da arttığıdır:

 

5870:******
5850:*****
5830:****

Yukarıdan da anlaşılabileceği gibi 5870, 5850’den hızılı bir karttır.

Bunların yanında nVidia ve AMD ATI’ın kendine ait bazı tanımlamaları vardır.

nVidia:
GX2   : Çift GPU’lu kartlar. Bu kartlar içinde iki ekran kartı beyni (GPU) barındırdığı için çok güçlüdürler. (Ör. 9800GX2)
Ultra : Tek GPU en üst seviye. Bu kartlar serinin en üst seviye kartlarıdır.
GTX   :*****
GTS   :****
GT    :***
GS    :**
MX    :*
SE/LE :-*

AMD ATI:
X2   :Çift GPU’lu kartlar.Bu kartlar içinde iki ekran kartı beyni (GPU) barındırdığı için çok güçlüdürler. (Ör. HD 4870 X2) Firma artık X2 takısını kullanmamaktadır.
XTX  :*****
XT   :****
PE   :***
GTO  :**
Pro  :*
SE   :-*
GO: Dizüstü ekran kartları.

AIW: İçinde TV kartı olan All-In-Wonder serisi.

HD: High Definiton, yani yüksek tanımlı video/oyun keyfi anlamına gelmektedir.

Turbo Cache: Ekran kartının RAM’den bellek çalabileceğini belirten teknoloji. Örneğin kartın 256 MB belleği vardır fakat üstünde 1 GB yazmaktadır. Buradaki 768 MB bellek sistem RAM’inden alınacaktır. Bu da hem sistem performansını düşürür hem de karta beklenilen  performans katkısını sağlamaz. Zira ekran kartının performansı yukarıda da belirttiğimiz gibi GPU’ya bağlıdır.

Hyper Memory ise aynı özelliğe ATI tarafından verilen isimdir.

Özetle ekran kartlarının performansını RAM’ine bakarak değerlendirmek yanlıştır. Kartların performansları GPU’suna yani grafik çekirdeğine bağlıdır.

Bir başka önemli nokta ise 1 GB belleği olmasına karşın 64 bit bellek arabirimini kullanan ekran kartlarından performans beklenmemesi gerektiğidir.   Bu tip  ekran kartlarını tekerleksiz Ferrari’ye benzetebiliriz. Zira bellek arabiriminde oluşan darboğaz, peformansı ciddi anlamda sınırlandırır.

Son olarak GPU’ları temelde bulundukları aileye göre sınıflandırmak esastır. Örneğin nVidia’da şu an en son GPU ailesi GTX 400’dür (önceki aile GTX 200). AMD ATI’ın en son serisi ise HD 5000 (önceki seri HD 4000) serisidir.