Anasayfa Makale Pratik Ekran kartı Satın Alırken Marka’nın Önemi

Ekran kartı Satın Alırken Marka’nın Önemi

Bir kullanıcımız yanan ekran kartını değiştirip yeni bir ekran kartı satın alıyor fakat sorunlar yine peşini bırakmıyor. Alınan hata mesajlarına göre sorunu hep beraber analiz edip ve ekran kartlarında markanın neden önemli olduğuna bir kez daha değineceğiz.

Soru:

Geçenlerde bilgisayarımın ekran kartı yandı, o ekran kartı x1600 idi ama bu güne kadar iyi götürmüştü beni. Yeni bir ekran kartı almak zorunda kaldım, tabi birde güç kaynağı… Yeni aldığım ekran kartı ATI Radeon HD3850 super. Ve birde 500 Watt bir güç kaynağı aldım onunla beraber. Her neyse problemim şu ekran kartını aldığım günden beri oyunları açtığımda bir süre sonra çökmeler, oyundan çıkıp başka bir oyuna girdiğimde “Cannot find graphics driver” veya “Graphics driver not initialized” gibi problemlerle karşılaşıyorum. Tahmin ettiğim kadarıyla bu anakartımın eski olmasından kaynaklanıyor. Pek anlamam sistemlerden ama çıkardığım sonuç bu, siz ne dersiniz? Sistemim, Intel P965 Dual Core 2.13 Ghz işlemci, Anakart Asus P5B diye yazıyor kutusunda,1 GB ram ve işletim sistemi olarak ta XP Home Edition kullanıyorum. Cevabınız için teşekkürler.

Technopat Cevabı:

Öncelikle eski kartınız için üzüldük, yeni kartınızı güle güle kullanmanız dileğiyle diyeceğiz ama bu pek nasip olmamış anladığımız kadarıyla. Öncelikle size ilk tavsiyemiz ekran kartınızın sürücüsünü CD’den değil internetten indirip kurmanız yönünde. CD’deki eski sürücü bu sorunlara yol açıyor olabilir. Fakat bir başka noktaya da değinmeden geçemeyeceğiz: kartınzınn marka ve modeline iyice baktık. Üzülerek söylemeliyiz ki “Super” etiketi ile satılan bu kartın hem PCB’sinden (kartın üzerindeki bileşenlerin monte edildiği devre) hem de diğer bileşenlerinden epey bir kırpma yapılmış. Örneğin kartın üzerindeki katı kapasitörler kömür kapasitörler ile değiştirilmiş ve PCB boyutu da standarttan daha kısa tutularak kart ucuza mal edilmeye çalışılmış. Yalnız şunu açıklığa kavuşturalım: burada sorun HD 3850 ile ilgili de değil bu kartın marka ve modeli yani kendisi ile ilgili. Yani başka marka bir HD 3850 alsaydın belki de bu sorun olmayacaktı. Sonuç olarak: anakartında sorun yok, dediğimiz gibi ekran kartı sürücüsünü güncelleyin, sorun devam ederse kartı iade etmenizi tavsiye ediyoruz.

Sizin de ekran kartları ile ilgili sorunuz varsa forumumuza Facebook ile kolayca üye olarak sorularınızı bu adreste sorabilirsiniz.