Anasayfa Makale İncelemeler HDMI: High Definition Multimedia Interface nedir?

HDMI: High Definition Multimedia Interface nedir?

HDMI: High Definition Multimedia Interface nedir?

HDMI, set-top box lar, DVD oyanatıcılar, kişisel bilgisayarlar (PC’ler, dizüstüler), PlayStation 3 ve XBOX 360 gibi video oyun konsolları, AV alıcılarla uyumlu dijital ses aygıtları, bilgisayar monitörleri ve dijital televizyonlar gibi dijital ses/görüntü kaynaklarını en güçlü ve yaygın olarak kullanılabilen iletişim standartıdır. Sadece tek bir kabloyla, HDMI herhangi TV veya PC deki yüksek çözünürlükteki video ve 8 kanala kadar çıkabilen dijital ses içeren video formatını destekler. Bu güçlü teknoloji standart olarak birçok FullHD destekli cihaz ile birlikte gelir. Birden fazla HDMI arabirimine sahip ürünler sayesinde bir taraftan masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızı bu cihaza bağlayabilir ve çalışabilirken öbür yandan da  oyun konsolunuza bağlar ve dilediğiniz gibi bu cihazlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Hatta uydu veya kablolu TV alıcısına bağlayıp monitörünüzde televizyon seyredebilirsiniz! Sürekli güncellenen HDMI standardı, en son 1.4 sürümüne geçmiştir. HDMI 1.4 sürümü ile birlikte gelen yenilikler ise şu şekilde:

  • HDMI Ethernet kanalı– HDMI kablosu artık yüksek hızlı bir ağ bağlantısını da içermekte. Bu syaede kullanıcılar internet bağlantısı özellikli cihazlarını ek bir ağ kablosuna gerek kalmadan tam anlamıyla kullanabilecekler.
  • Ses dönüş kanalı – Eğer HDMI bağlantılı televizyonunuzda dahili bir TV Tuner varsa, bu yeni ses dönüş kanalı sayesinde ek bir kabloya gerek kalmadan TV’nizdeki sesi HDMI kablosuz üzerinden çevresel ses sisteminize aktarabileceksiniz.
  • 3D – Hayatımıza yeni giren 3 Boyutlu içerik için HDMI kablo standardının protokolü elden geçirilmiş ve bu sayede hem 3B oyun hem de 3B filmlerin aktarılması mümkün kılınmıştır.
  • 4K desteği– 1080p’den bile daha yüksek bir çözünürlükte görüntü aktarımına olanak veren bu yeni özellik sayesinde sinema sistemlerine rakip olabilecek televizyonlara Ultra HD çözünürlükte görüntü aktarımı yapılabilecek.
  • İçerik türü – Kaynak cihaz ile TV arasında gerçek zamanlı sinyal aktarımını içeriğin türüne göre ayarlayan bu sistem sayesinde aktarılan içeriğin türüne göre en ideal görüntü kalitesi belirlenmiş olacak.
  • Ek renk alanı – Dijital fotoğrafçılık ve bilgisayar destekli grafik işlerinde kullanılan ek renk modelleri HDMI 1.4 standardıyla birlikte artık kablo üzerinden aktarılabilecek.
  • HDMI Micro bağlantısı– Özellikle cep telefonları ve diğer taşınabilir cihazlar için 1080p’ye kadar görüntü aktarımını destekleyen yeni, daha ufak bir arabirim.
  • Otomotiv bağlantı sistemi– Otomotiv sektöründeki görüntü sistemleri için bağlantı ihtiyacını karşılayacak olan yeni kablolar ve bağlantı sistemleri de HDMI 1.4 ile birlikte sununanlar arasında.