Anasayfa Makale İncelemeler GIGABYTE GA-EX58-EXTREME İnceleme

GIGABYTE GA-EX58-EXTREME İnceleme

GIGABYTE GA-EX58-EXTREME Anakart incelemesi

Donanım inceleme sayfalarımızın müdavimi olan okurlarımız Intel’in yonga seti adlandırmasını aşağı yukarı bilirler. Firmanın üst uç yani extreme yonga setleri, başında X ibaresini taşımaktadır. X38, X48 gibi extreme yongaları içeren anakartları burada sizler için incelemiş eksileriyle ve artılarıyla göz önüne sermiştik. Şimdi ise karşımızda yepyeni bir extreme yonga olan X58 ve bu yongayı kalbinde taşıyan, GIGABYTE’ın yenilikleri saymakla bitmeyecek anakartı GA-EX58-EXTREME var. Üst uç yonga setlerinin yüksek FSB hızı ve çoklu GPU desteğini yine bir ton özellikle doldurarak piyasaya sürerseniz neler olur hep birlikte göreceğiz. Kemerlerinizi bağlayın, gezegenden ayrılıyoruz!

İlk olarak X58 yonga setinin beraberinde getirdiklerinden bahsetmek gerekirse tamamen yeni bir işlemci mimarisi olan Core i7 ile sözümüze başlayabiliriz. LGA 1366 soketinin kullanan bu yeni işlemciler dâhili bellek denetleyicisine sahipler. 8 MB L3 önbellek ve Hyper Threading –Pentium 4 döneminden hortladı- gibi özelliklerin yanında yerleşik DDR3 desteği göz dolduruyor. Daha düşük güç tüketen, daha az ısınan fakat daha fazla performans sunan 45 nm fabrikasyon teknolojisi ise uzun zamandır bizimle olan ve Core i7 işlemcilerin de nasibini alacağı bir başka özellik. Yine X58 beraberinde nVidia’nın SLI ve ATI’ın da CrossFireX desteğini alarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede çoklu GPU’ya sahip sistemler kurarak rahatça performansın dibine vurabilirsiniz. Son olarak üç kanal DDR3 bellek mimarisinin de X58 ile evimize geleceğini hatırlattıktan sonra anakartımızı incelemeye alabiliriz. Öncelikle anakartın soğutması ile başlayacak olursak GIGABYTE’ın yeni Ultra Durable 3 teknolojisinden bahsetmemiz gerekiyor. Firmanın Ultra Durable 2 ile Ultra Durable 3 teknolojisi arasındaki farkı kartın PCB’si arasında yer alan 2 ozalit bakır tabaka oluşturuyor. Yani kartın plastik gibi görünen tabanının içerisine bakır tabaka yerleştirilmiş. Bu sayede kartın ve diğer bileşenlerin daima soğuk kalması sağlanıyor. Isı boruları ile çevrili olan kuzey ve güney köprüleri aynı zamanda su ile de soğutulabiliyor. Altı adet DDR3 yuvası bulunan kart tamı tamına 24 GB bellek desteğine sahip. PCB’nin üzerinde adım atacak yer olmasa dahi firma 10 adet SATA portunu kenara bir yere sıkıştırmayı başarmış. ESATA aparatı, 8 kanala kadar HD ses desteği ve Firewire bağlantısı da kartın çerez özellikleri. Daha yeşil bir dünya için –extreme anakart alıp daha yeşil bir dünya beklemek ne kadar mantıklı tartışılır- kartın dinamik enerji tasarruf özelliği de mevcut. Sadece arka kısımda dahi 8 adet USB portu bulunan kartın –kasanın önü için de dört adet bağlantı mevcut- yine S/PDIF, koaksiyel ve iki adet de Ethernet bağlantısı mevcut. Üç yollu SLI veya CrossFireX sistemler için 3 adet PCIe 2.0 portu bulunan kart aynı zamanda 2 PCI, 1 PCIe x1 ve 1 PCIe x4 yuvasına sahip.

Söz konusu overclock olduğunda BIOS’taki gelişmiş ve ince ayarlar sayesinde GIGABYTE esnek bir OC platformu sunuyor. Soğutma konusunda ise kartla beraber ekstra bir soğutma aparatı gelmesine karşın bu aparata hiç gerek duymadık. Zira GIGABYTE buzullarda doğmuş gibi soğuk. OC işine ilk olarak işlemci çarpanını 12’ye çekerek başladık. Ardından da Intel’in koruma vanasını indirerek limitleri kaldırdık. Sonuç olarak temel saat frekansını 205 Mhz yukarı geçebilen GIGABYTE gayet iyi bir sonuç elde etti. Sentetik testlere geçtiğimizde ise SYSmark 2007’den 218 puan alan kart X58 yonga setli anakartlar arasındaki en yüksek skoru elde etti. Söz konusu soğutma olduğunda ise GIGABYTE övde gösterisi yaptı dersek abartmış olmayız.Kuzey köprüsüne yerleştirdiğimiz ısı algılayıcısı OC çılgınlığına rağmen 45 derecede kalmayı başarabildi ki bu değer, diğer kartlarda 60 derece civarında seyrediyor Toparlamak gerekirse düşük güç tüketimi, cool takılması ve yüksek fiyat/performans oranı ile GA-EX58-EXTREME bizden tam not alıyor.

Fiyat 345 Dolar + KDV ithalat Kont web www.kont.com.tr

Teknik Özellikler:

CPU Intel® Core™ i7
QPI 4.8GT/s / 6.4GT/s
Yonga Seti Kuzey Köprüsü: Intel® X58 Express ChipsetGüney Köprüsü: Intel® ICH10R
Bellek 6 x 1.5V DDR3 DIMM soketDDR3 2100+/1333/1066/800 MHz
Ses Realtek High Definition Audio2/4/5.1/7.1-kanal
LAN 2 x Realtek 8111D yongası (10/100/1000 Mbit)
Genişleme Yuvaları 2 x PCI Express x161 x PCI Express x81 x PCI Express x4

1 x PCI Express x1

2 x PCI

Depolama Arabirimleri 10 x SATA 3Gb/sSATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, ve RAID 101 x IDE