Anasayfa Makale İncelemeler Lenovo Ideapad Y730: Turbo tuşu geri geldi

Lenovo Ideapad Y730: Turbo tuşu geri geldi

Lenovo Ideapad Y730: Turbo tuşu geri geldi

IBM’in PC departmanının uzun süre önce satışa sunulmasından sonra Lenovo tarafından satın alındığını artık bilmeyeniniz yoktur sanırız. IBM ile aynı dinamik yapıda çalışmalarına devam eden ve yüz tanıma teknolojisi ile oturum açmayı ayağımıza getiren Lenovo test merkezimize hem oyun hem de çoklu ortam amaçlı dizüstü bilgisayarı ile konuk oldu. Öncelikle cihazın kutusunu açar açmaz ilk olarak ağırlığı dikkatimizi çekti.3.6 kg ağırlığa sahip olan ürün adaptörünü de hesaba kattığımızda taşınabilirlik açısından malesef sınıfta kalıyor. Fakat eskiden LAN partisi için sırtımızda taşıdığımız kasaları düşünürsek her şey dahil 5 kg’lık bir oyun cihazı kabul edilebilir.

Cihazın özelliklerine bakacak olursak 2.4 Ghz’lik Core 2 Duo P8600 işlemci, 4 GB RAM ve tabii ki en önemlisi de HD 3650 ekran kartı olduğunu görüyoruz. Ayrıca iki adet 250 GB’lık sabit disk ile de kapasite konusunda sorun yaşamayacağınızı düşünyoruz. Cihazın üzerindeki oyun amaçlı özel tuş takımı da hedef kitlesini açıkça ortaya koyuyor. Yine çok ilginç bir ayrıntı ise sağ kısmda yer alan Turbo tuşu. Özellikle oyun oynamaya başladığınız zaman performansı doruğa ulaştırmayı amaçlayan bu tuşun işlemciye ekstra voltaj vererek çalıştığını fark ettik. CPU-Z ile baktığımızda cihazı Turbo moduna alınca işlemci voltajı doğrudan 1.250 Volt’a fırlıyor.  1920 x 1200 Full HD çözünürlüğe sahip olan 17” WUXGA ekran film keyfi için mükemmel sayılabilir fakat bakalım ekran kartı oyunları bu çözünürlükte çalıştırırken bekleneni sunabilecek mi. Testlere geçmeden önce tipik Technopat prosedürlerini uygulayıp cihazın BIOS’unu, Vista’yı ve ekran kartı sürücüsünü güncelledik. Ayrıca Vista’nın her saniye başı karşınıza çıkan muhtarı UAC’yi ve yine Anti-Virüs yazılımını da devre dışı bıraktık. Komutan Logar edasıyla oyun oynamamızı engelleycek bütün kalkanları indirdikten sonra cihazın vitesini “Tubo” moduna aldık ve coşkuyu verdik.

İlk olarak Counter-Strike Source ile doğrudan oyunu oynayarak teste başladık ve 1920×1200 çözünürlükte en ufak bir takılma olmadan bile oyun oynamayı başardık. Video stress testini uyguladığımızda ise çıkan 87 FPS sonucu testimizin doğruluğunu kanıtlar nitelikteydi. Daha sonra sisteme Crysis Warhead kurduk ve bu grafik canavarını 1920×1200 FullHD çözünürlükte oynamaya karar verdik. Fakat oyunu açınca grafik ayarlarında bu çözünürlük olmadığı için tekrar 1280×800 yani standart dizüstü çözünürlüğüne geri döndük. Daha sonra da grafik ayarlarını normal seviyeye çekip oyunu başlattık. Her ne kadar harika bir oyun keyfi yaşamasak da gayet akıcı bir şekilde düşman askerlerini rahatça haklayabildik. Warhead testi bittikten sonra Call of Duty Modern Warfare testine başladık. Burada oyunu FullHD çözünürlükte açtıysak da malesef 15 FPS ile hiç bir zevk alamadık. Çözünürlüğü tekrar 1280x 800 çözünürlüğe aldığımızda ise ortlama 35 FPS ile gayet akıcı bir oyun deneyimi yaşadık. Burada en düşük FPS değeri ise 25 FPS idi. Need for Speed Most Wanted ile maziye dönük yaptığımız testte ise malesef hiç de iç açıcı sonuçlar alamdık. Grafik detaylarını sonuna kadar açtığımız oyunda akıcı oynayabildiğimiz tek çözünürlük maalesef 800 x 600 oldu.

Genel anlamda bakacak olursak Lenovo’nun Y730 model bilgisayarını “Desktop Replacement” diye adlandırılan ve masaüstü bilgisyarların birebir alternatifi olabilecek dizüstüler sınıfına sokabiliriz. Bunun dışında cihazın taşınması ancak ev içinde mümkün. Sırtınızda taşımaya kalkarsanız bel fıtığı ameliyatınız için bizden ücret talep etmeyin. Cihazın oyun için kullanımına gelecek olursak… Genel olarak ekran kartının performansı iyi fakat gerçek oyuncuları tatmin etmeye yetmiyor. Sağ kısımda bulunan büyük yön tuşları, Turbo tuşu ve programlanabilir tuşlar da bu yetersiz performansı korutmuyor malesef. Sonuç olarak BluRay sürücüsü , Full HD çözünürlüğü ve HDMI çıkışı ile Lenovo, sizi çoklu ortam uygulamalarında fazlasıyla menun ederken her oyunda bekleneni vermeyebilir.

fiyat  1999 Dolar + KDV ithalat Boğaziçi Bilgisayar web http://www.bogazici.com.tr/

Technopat Puanı: 7/10

+FullHD Ekran

+Multimedya Tuşları

-Yetersiz oyun performansı