Anasayfa Makale Pratik SATA Diskli bilgisayara Windows XP kurma

SATA Diskli bilgisayara Windows XP kurma

SATA Diskli bilgisayara Windows XP kurma rehberi…

Bazı BIOS’larda yer alan ve sizi burada anlattığımız disket ile yapılan işkenceden kurtaracak bir ayar mevcut. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda yer alan bu ayar sayesinde XP’yi SATA sabit diske sahip sistemlere rahatlıkla kurabilirsiniz.

Genelde “Integrated Peripherals” başlığı altında yer alan bu ayarın adı “SATA Operational Mode”dur. Bu ayar sayesinde sistemin SATA diskleri hangi ayarda çalıştıracağı belirlenir. Genelde bu ayar fabrika çıkışlı olarak “Native” veya “AHCI” olarak belirlenmiştir. Bu da SATA disklerin herhangi bir değişiklik olmadan kendi hızlarında çalışacağını varsayar.

Fakat 2002 yılından kalma XP’mizin bu ayarlarla arası pek iyi olmadığı için bu ayarı “Compatible” yani uyumlu olarak değiştirmek zorundayız. Bu ayarı yaptıktan sonra XP’yi dizüstü bilgisayarınıza rahatça kurabilirsiniz. Fakat unutmayın ki bu işlem SATA teknolojisinin eski IDE teknolojisi gibi taklit edileceği anlamına gelir. Bu da performansta az da olsa bir düşüşe neden olur.Fakat Technopat’da çareler tükenmez. Bu işin de bir çözümü var.

Madem XP CD’sinde SATA desteği yok, o zaman olmayan SATA desteğini ekleyelim: nLite adlı yazılım sayesinde istediğiniz sürücüyü XP CD’sine ekleyerek bu tür sorunların önüne geçebilirsiniz.