Anasayfa Haber HTPC ile evde Multimedya keyfi: Sistemi topluyoruz

HTPC ile evde Multimedya keyfi: Sistemi topluyoruz

Oyunlarınızı severek oynadığınız bir masaüstü bilgisayarınız ve çalışmalarınızı yürüttüğünüz bir dizüstü bilgisayarınız zaten var. Artık tek ihtiyacınız olan şey elinizdeki yüzlerce video ve fotoğraf gibi çoklu ortam içeriğini sessiz sedasız bir biçimde gösterebilecek ve otuma odanızı süsleyecek bir Home Theater PC –kısacası HTPC!

İnce kasaları ve tamamen sessiz çalışan yapıları ile HTPC’ler gerek TV yayınlarını kaydedebileceğiniz gerek BluRay disklerinizi FullHD 1080p biçiminde rahatça izleyebileceğiniz aynı zamanda aile albümünüzü de depolayabileceğiniz birer çoklu ortam canavarları. Fakat her bileşenin özenle seçilmesi gereken HTPC’ler TV sehpanızdaki yerini aldığında bir PC kasasından çok bir DVD oynatıcıyı andırmalı.  Yine çokluortam içeriği oynatırken en ufak bir takılma bile yapmamalı ve gram ses dahi çıkarmamalı. Tüm bunların yanında yaklaşık 2 Milyar para verdiğiniz FullHD televizyonunuz ile de uyumlu olmalı. Tüm bu özelliklere sahip bir HTPC için kollarımızı sıvadık, özenle parçalarımızı seçip HTPC’mize hayat vermeye başlıyoruz.

Kasa

Thermaltake Mozart SX VC7001SNS

Her zaman dikey kasa kullanacak değiliz ya. Zaten bir HTPC’yi HTPC yapan en estetik özelliklerden birisi de kasasının yatay olmasıdır. Kendi multimedya PC’nizi toplayabileceğiniz ürün, ATX anakartların kurulumuna da uygun olduğundan güçlü bir sistem toplayabilmemizi sağlıyor. Yatay konumu sayesinde geniş bir çalışma alanı da sağladığından bu kasaya bir sistem kurmak dikey kasalara göre çok daha kolay. Tabi ki el alışkanlığınız yoksa kullanım kılavuzunu mutlaka okumanız gerekiyor. Çünkü bu kasayla birlikte PCI-E yuvalarını kasa içerisinde yatay olarak kullanabilmenizi sağlayan bir PCI kart seti geliyor. Ürünün içerisinde bulunan iki adet fandan bir tanesi kasa içerisine bir tanesi ise sabit disklere yönlendirilerek ideal bir soğutma sağlanmış. Fanlar kulakları rahatsız edecek bir gürültü yaratmıyor. İşte bu da HTPC için olmazsa olmazlardan biri.

Thermaltake’de soğutma konusunda bir uzman olduğundan olsa gerek bir HTPC içine konulacak fanları özenle en sessiz olanlardan seçmiş. Oldukça şık bir ön paneli bulunan ürün hem dijital ekranıyla size bilgi verirken hem de uzaktan kumandasıyla kolayca yönetilebiliyor. Bu sayede oynayan bir filmi durdurmak veya devam ettirmek için koca klavyeyi elinize almak zorunda kalmıyorsunuz Ayrıca ön panelinde bulunan iki adet USB ve bir adet firewire girişinin yanı sıra bir adet kulaklık ve mikrofon girişiyle farklı ürünleri kasaya bağlayabilmenize de olanak sağlıyor. Tüm bunların yanında şık tasarımı ile Thermaltake oturma odanızı süsleyecek HTPC’nin kasası olmayı fazlasıyla hak ediyor.

fiyat 260 dolar + KDV ithalat Vektron

Anakart

GIGABYTE  GA-MA780G-UD3H

Bir anakart HTPC için bu kadar mı uygun olur?  Hangi özelliğinden başlayalım bilemiyoruz. Hadi işlemci desteğiyle giriş yapalım o zaman. Piyasadaki bütün AM3, AM2+ VE AM2 işlemcileri destekleyen anakarta Phenom Fx / Phenom / Athlon 64 Fx / Athlon 64 X2 dahil bütün işlemcileri takabiliyorsunuz. AMD’nin en son yonga seti 780G + SB700 ile gelen ürünün üzerinde hali hazırda FullHD 1080p içeriği rahatlıkla oynatabilecek Radeon 3200 ekran kartı yer alıyor. Yine bunun yanında REALTEK ALC889A yongası ile de 8 kanala kadar ses çıkışı sunan anakart ile bir taşta üç kuş birden vurmuş oluyorsunuz. Bu kadarla da bitmiyor, bu anakartı seçmemizde daha çok neden var: Anakartın bağlantı seçeneklerine baktığımızda D-SUB (Analog), DVI-D ve HDMI 1.3 çıkışının yer aldığını görüyoruz.

Bu sayede isterseniz projektöre, isterseniz DVI bağlantılı LCD’ye isterseniz de FullHD LCD TV’nize görüntü çıkışı alabiliyorsunuz. Yine optik ses çıkışı sayesinde tek kablo üzerinden çok kanallı ses çıkışı alarak kablo kalabalığını da engelleyebiliyorsunuz. Dolby Home Theater çevresel ses desteği ise film izlerken daha gerçekçi hislere kapılmanız için düşünülen bir başka ayrıntı. Tüm bu çokluortam özelliklerinin yanında Gigabyte’a özgü 2 ozalit bakır kaplama PCB, çift BIOS ve kaliteli bileşenler de ürünün genel kalitesini belirleyen diğer etkenler. Kısacası uzun yıllar boyunca rahatça kullanabileceğiniz bu anakart HTPC’niz için biçilmiş kaftan.

Fiyat 100 Dolar + KDV

İşlemci

AMD  PHENOM X3 8650

Uygun fiyatlı, performanslı ve ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayabilecek bir işlemci aradığımızda en mantıklı seçim Phenom X3 8650 model işlemci çıkıyor. Üç çekirdekli olan bu işlemci HD filmler için fazlasıyla yeterli bir güce sahip. Fakat olur da bu bilgisayarda video dönüştürme işleri de yapacak olursanız yarı yolda kalmayacak bir işlemci olması açısından böyle bir işlemci gerekli. Bu sayede ileriye dönük bir yatırım yapmış oluyorsunuz. Çalışma voltajı da düşük olan işlemci ısınmıyor ve bu sayede soğutma için büyük fanlara da ihtiyacınız olmuyor. Cool’n Quiet desteği sayesinde de çalışma frekansını düşürebilen işlemci bu sayede fanın da yüksek devirde çalışmasını engelliyor. Bu da oturma odanızdaki mutlak sessizliği garanti ediyor.

Fiyat 100 Dolar + KDV ithalat Bogazici web http://www.bogazici.com.tr/

Bellek

OCZ 2 GB DDR2 800 VALUE

HTPC’de kullanacağımız belleğin Dual DDR olması ve çok yüksek frekanslarda çalışmasına gerek yok. OCZ’nin uygun fiyatlı ve ömür boyu garantili bu modeli bütün uygulamalarda ihtiyaç duyacağımız belleği fazlasıyla karşılamaya yeter. İleride ihtiyacınız olursa aynısından bir tane daha takabilrisiniz. Üstelik bellek tek mobül olduğu için hala anakartınızda iki slot boş yer kalacaktır.

Fiyat 30 Dolar + KDV ithalat Akotek web www.akortek.com.tr

Sabit Disk

Seagate ST31500341AS 1.5 TB

GB başına maliyeti en düşük olan bu sabit disk kapasitesi ile çokluortam verilerinizin depolamasında kullanabileceğiniz bir arşiv dolabına benziyor. 1.5 TB’ı doldurmak zor demeyin zira ileride alacağınız bir FUllHD kamera her şeyi değiştirebilir. Satın aldığınız BluRay filmlerin bir kopyasını da bilgisayarınızda saklama hakkınız olduğuna göre bu sabit diski doldurmanız aslında o kadar da zor değil. 10 adet BluRay filmi sabit diske kaydederseniz 500 GB yapıyor. 3/1’i doldu bile. Megapiksellik onlarca fotoğraf, video içeriği ve kaydedeceğiniz TV yayınlarını da hesaba katarsak depolama sorununu baştan çözmek en mantıklısı.

fiyat 165 Dolar + KDV ithalat Arena, Datagate, Penta web www.arena.com.tr

Güç Kaynağı

Silverstone ST45NF 450 Watt Fansız

İtiraf ediyorum en çok güç kaynağı seçiminde zorlandım. Bütün web’i talan ettim, test merkezinin altını üstüne getirdim ve sonunda aradığım güç kaynağını buldum. Kolay değil sevgili okurlar: kaliteli olacak, hiç ses çıkarmayacak, yeteri kadar güç sağlayabilecek ve en önemlisi de fansız olacak. Tüm bu kriterleri bir araya getirip ufak bir arama yaptığımda karşıma çıkan sonuçlar bir elin parmaklarını geçmiyordu. Neyse ki geçmiş tecrübelerimin de yardımı ile bu konuda uzman olan firmaların ürünleri taramaya başladım ve sonunda Sılverstone’un ST45NF modelini buldum. Gürültü seviyesi 0dB olan ürün, eğer kasanızdaki diğer soğutucuları da pasif yaparsanız, güç düğmesine bastığınızda sizi “Bilgisayar bozuldu herhalde” dedirtecek kadar sessiz –öndeki ışıkları görmeyecek kadar kör olduğunuzu varsayıyorum. 450 Watt gerçek güç sunabilmesi ile güç ihtiyacınızı da karşılayacak olan ürünün tek eksiği ise -aslında fazlası- fiyatı. Son olarak eğer daha uygun fiyatlı bir ürün arıyorsanız fanlı ürünler arasındaki en sessiz ürün olan Seasonic S12’ye bir göz atmanızda fayda var.

fiyat 229 dolar + KDV

Bu yazıda elimizden geldiğince HTPC’mizin bileşenlerini toplamaya çalıştık. Tabii ki “BluRay sürücüsüz HTPC olur mu?” dediğinizi duyar gibiyim. Yine bunun dışında daha ses sistemimiz, TV kartımız ve en önemlisi Full HD TV’miz veya bir projektörümüz bile eksik. Bir sonraki sayıda HDMI kablomuza kadar eksik olan diğer tüm bu bileşenleri de toplayıp otuma odamıza geçeceğiz. Unutmadan: patlamış mısırlar sizden, ona göre!

Yazının devamı için:

HTPC ile evde Multimedya keyfi: Sistemi topluyoruz – 2

Bileşen Ürün Fiyat ($ + KDV)
Kasa Thermaltake Mozart SX VC7001SNS 260 dolar
Anakart GIGABYTE  GA-MA780G-UD3H 100 Dolar
İşlemci AMD  PHENOM X3 8650 100 Dolar
Bellek OCZ 2 GB DDR2 800 VALUE 30 Dolar
Sabit Disk Seagate ST31500341AS 1.5 TB 165 Dolar
Güç Kaynağı Sılverstone ST45NF 450 Watt Fansız 229 dolar
Toplam Fiyat: 884 $ + KDV