Anasayfa Makale Pratik Dizüstü bilgisayarda işlemci değişimi ve ekran kartı performansı

Dizüstü bilgisayarda işlemci değişimi ve ekran kartı performansı

Soru:

Dizüstü bilgisayarımın özellikleri: Acer Aspire 5920G, Core 2 Duo T5450 1.66 Ghz, 15.4″ WXGA, 512 MB GeForce 8600 GS Turbocache, 1 GB DDR 2, 160 GB sabit disk.

1. Bilgisayarın özelliklerine baktığımda ekran kartı 256 MB olarak gösteriyor ama bilgisayarın özelliklerinin bulunduğu kağıtta ise “up to 512 MB” yazıyor. Bu tam olarak ne anlama gelmekte acaba? Bildiğim kadarıyla “512 MB’a kadar yükseltilebilir” demekmiş. Eğer öyleyse, bunun için yeni bir donanım şart mı, yoksa yazılımsal olarak halledilebilir mi?

2. Bilgisayarımın işlemcisinden memnun değilim. Çok oyun oynadığımı ve bunun için sadece bir dizüstü bilgisayarımın olduğunu düşünürsek, sizce yeni bir işlemci almalı mıyım? Eğer alırsam, uygun bir fiyata hangi markayı önerirsiniz? Sizce bilgisayarın başka hangi özelliği yenilenmeli veya neler yapılmalı?

3. Şu an için Gothic 3 oynuyorum, en düşük görüntü kalitesinde oynamama rağmen, oyun çok objeli bir yerde takılabiliyor. Bu hangi donanımdan kaynaklanıyor?

4. Ready Boost aracılığıyla 4 GB’lik bir Flash diski kullansam bana ne kadar yararı olur?

5. Bilgisayarı aldığımda yanında hiçbir CD verilmedi. Herhangi bir bozulma durumunda veya format atmak gerektiğinde ne yapmam gerekir?

Technopat Cevabı:

Sorularınızın hepsini bir solukta okuduk ve bu soruların cevaplarının herkese yarayacak bir kaynak niteliğinde olacağını belirtmek isteriz. Hiç vakit kaybetmeden cevaplamaya başlayalım.

Ekran kartınızın gerçek belleği 256 MB ve bu neredeyse bütün oyunlarda size fazlasıyla yetecektir. Zaten 8600 GPU, 512 MB’lık veriyi işleyebilecek kapasiteye sahip değil. Çok nadir durumlarda ise karttaki Turbocache teknolojisi otomatik olarak, sizin herhangi bir müdahalenize gerek kalmadan devreye girecek ve karta sistem belleğinin gerektiği kadar kısmını temin edecektir.

İkinci sorunuza gelince, işlemcinin oyunlar için yetersiz kaldığını görüyoruz. Fakat işlemciyi sizin değiştirmeniz sisteminin garantisini devre dışı bırakacağı için bu işlemi, bilgisayarınızı aldığınız firmaya yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. 2.2 Ghz veya üstü bir işlemci size yetecektir.

Gothic 3’ün takılması aslında ekran kartınıza bağlı bir sorun gibi gözükse de daha çok kartın sürücüsünün eski olmasından kaynaklanıyor. Acer’ın destek sitesinden veya www.laptopvideo2go.com adresinden en son sürücüyü yüklemenizi öneriyoruz.

Flash belleklerin gecikme süreleri yüksek olduğu için ReadyBoost ile oyunlarda pek bir performans artışı sağlayamazsınız.

Artık firmalar ürünlerle beraber kurtarma DVD’si vermek yerine cihazın sabit diskinde bir kurtarma bölümü oluşturuyor. Herhangi bir çökme olduğu zaman genelde F12 tuşuna basarak kurtarma modu devreye sokulabiliyor. Fakat bu markadan markaya değişiyor. Bu soruyu ürünü aldığınız yere sorabilirsiniz.