Anasayfa Makale Pratik Overclock ve soğutma

Overclock ve soğutma

Hava soğutma, standart PC’ler için fazlasıyla gelişmiş bir teknoloji. Özellikle son zamanlarda bazı firmaların kullandığı “Vapour Chamber” gibi döngüsel soğutma teknolojileri, yine Heatpipe Direct Touch gibi yenilikçi teknolojiler sayesinde hava soğutma, günümüz PC’leri için hem ekonomik, hem de kullanışlı bir çözüm. Fakat söz konusu OC olunca işin rengi burada da değişiyor. Burada size tutup ta sıvı nitrojen tankı satın alın dememi beklemiyorsunuzdur -ki zaten demeyeceğim-. Fakat işinizi iyice sağlama almak istiyorsanız, sıvı nitrojen yerine bir başka alternatif sıvı kullanabilirsiniz: H2O.

Su soğutma günümüzde hava soğutmadan sonra en çok tercih edilen soğutma biçimi. Benim gibi siz de başlarda “Yahu su ile soğutma mı olurmuş, en ufak bir sızıntıda anakart güm!” gibi düşünebilirsiniz. Fakat firmaların su soğutma çözümlerinin ne kadar gelişmiş olduğunu gördükten sonra bu konuda en ufak bir şüpheniz bile kalmayacaktır. Ben yine de eklemekte fayda görüyorum: İSKİ’nin tazyikli ve kireçli su şebekesini kasanıza bağlamayacağınız için sızıntı ve Calgon kullanma derdiniz olmayacak. Dediğim gibi hava soğutma gayet yeterli, fakat “Ben bu işi biraz daha profesyonel yapmak istiyorum” derseniz, ileride sıvı soğutmaya da geçebilirsiniz.

Dünya’nın en yetenekli OC ustaları ise soğutma için sıvı nitrojen tercih ediyorlar. Tabii ki bu örnek OC hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için, aksi takdirde günlük overclock için sıvı nitrojen kullanmak delilik olur. Sıvı nitrojenin -aslında sıvı azot fakat nitrojen demek daha havalı- tercih edilmesindeki en büyü etken ise bu gazın -196 °C gibi düşük bir ısıda kalabilmesidir. Bu sayede çok yüksek frekanslara çıkarılan işlemciler her daim soğuk tutularak yonga üzerindeki voltaj sıçramaları yüzünden oluşan ısı engellenmiş olur.

Bu konudaki en uç teknik ise geçtiğimiz aylarda gerçekleşen CES fuarında AMD tarafından kullanıldı. Firma, yeni Phenom II işlemcisinin 6.5 Ghz’e çıkarabilmek için -263 °C civarında seyreden sıvı helyum kullandı. Yeni işlemcinin başarısı ile sıvı helyum birleşince doğal olarak ortaya bir Dünya rekoru çıktı. Bu arada Dünya üzerinde ulaşılabilecek en düşük ısı değeri -273 °C’dir ve bu değer mutlak sıfır olarak kabul edilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız kimya konusunda uzman olan yazarımız Ahmet Özdemir’e sorularınızı yöneltebilirsiniz. Soğutma konusunu da ele aldığımıza göre artık Windows’un şaşalı pencerelerini bir kenara bırakıp gerçek overclock’çunun arka bahçesi olan BIOS’un mavi-beyaz yüzüne geçiş yapabiliriz.