Anasayfa Haber Arıların gözlerinden esinlenerek 360 derecelik bir 3D kamera

Arıların gözlerinden esinlenerek 360 derecelik bir 3D kamera

Arıların ve sineklerin gözlerinden esinlenerek 360 derecelik bir açıyla fotoğraf ve video görüntüsü çeken kamera, görüntüleri üç boyutlu olarak yeniden yaratabiliyor. EPFL’den bilim insanlarının, tüm böceklerde bulunan ve çok sayıda fasetten oluşan bileşik gözlerden esinlenerek geliştirdiği bu kamera, 360 derecelik bir açı ile görüyor ve görüntüleri 3 boyutlu olarak yeniden yaratıyor.

EPFL’deki Sinyal İşleme Laboratuvarı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı’nın işbirliği sonucu geliştirilen kamera, çok geniş bir uygulama potansiyeline sahip. Örneğin video-konferans, havadan keşif, film çekimi ve video oyunları için geri plan yaratma gibi uygulamalarda kullanılabilecek.

Kamera, bu tür çekimlerde daha önce kullanılan dışbükey ayna düzeneklerinden yararlanmadığı gibi, herhangi bir hareketli mekanik parça da içermiyor. Cep telefonlarında kullanılanlara benzer boyutta 104 adet kamera kırmığı (çip), portakal büyüklüğündeki metalik bir yarıkürenin içine sığdırılmış. Birbirlerine çok yakın konumlandıkları için görüş alanları az da olsa birbirlerinin üzerine biniyor. Kullanıcı, 360 derecelik panoramik bir görüntü alabilmek için kamera kırmıkların hepsini birden kullanabildiği gibi, spesifik bir görüntü için tek bir tanesinden de yararlanabiliyor.